niedziela, 23 czerwca 2013

Spaghetti all'Amatriciana

Jeśli znudziło Wam się tradycyjne spaghetti bolognese to polecam ten przepis. Zaznaczam, że jest to moja wersja potrawy. Spaghetti all’amatriciana jest jednym z klasycznych i bardziej znanych dań kuchni włoskiej. W oryginale danie podawane jest z pancettą, ostrym sosem pomidorowym oraz makaronem typu bucatini. Bucatini to makaron przypominający spaghetti, który zawdzięcza swoją nawę przechodzącej przez jego środek niewielkiej dziurce - „buco” to po włosku „dziura”. Makaron jest rewelacyjny, osobiście wolę go ostatnio bardziej niż bolognese, które wcześniej nie mogłam się znudzić. Polecam!!

Spaghetti all'Amatriciana
 
 
 
 
 
 

Składniki:
  • 6-7 plasterków szynki włoskiej
  • 8-9 plasterków włoskiego salami
  • 5 suszonych pomidorów
  • 10 czarnych oliwek
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • oliwa z oliwek
  • ½ cebuli
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka sosu worhestershire
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • około 350 g makaronu bucatini lub spaghetti (ja użyłam spaghetti pełno ziarnistego)
  • 5 łyżek świeżo startego parmezanu

 
Przygotowanie:

Do garnka wlewamy 1 łyżkę oliwy i smażymy pokrojoną w kosteczkę cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojoną w plasterki papryczkę chili i drobno posiekany czosnek. Smażymy przez około 2 minuty.

Dodajemy przecier pomidorowy i koncentrat pomidorowy. Sos zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez około 15 minut. W międzyczasie od czasu do czasu mieszamy sos. Na koniec doprawiamy go sosem worhestershire , sosem sojowym, ziołami,  pieprzem i ewentualnie solą.

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.

Szynkę oraz salami kroimy w dość cienkie paski. Oliwki kroimy na 4 części. Podsmażamy na patelni, aż będą chrupkie. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory suszone oraz oliwki. Podsmażamy jeszcze przez około 2 minuty.

Kiedy sos będzie gotowy mieszamy go ze składnikami z patelni. Makaron nakładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy startym serem.
 
 
 

4 komentarze:

  1. Mniam po prostu rewelacja!!! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. To spaghetti wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. o rany aż mi ochoty narobiłaś... jutro kupuje makaron! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za udział w konkursie. Teraz nastąpi skomplikowany proces rozdania nagród - wybór komisyjny, wysłanie od sponsora i takie tam :)
    Pozdrawiam i zapraszam do kolejnych akcji :)
    http://kuchniakryzysowa.blogspot.com/
    http://deserynadepresje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń