Piersi z kurczaka w miodowym sosie z warzywami
-
dwie piersi z kurczaka
- 1/3 papryki czerwonej
- 1/3 papryki zielonej
- 8-9 średnich pieczarek
- ½ marchewki
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki keczupu
- 1 łyżeczka octu winnego
- 2 łyżki przyprawy gyros
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżka sosu sojowego
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kurczaka
myjemy, czyścimy z błonek i przekrajamy każdą z piersi wzdłuż na dwie połówki. Przyprawiamy
sosem sojowym, przyprawą gyros, ostrą papryką i czosnkiem granulowanym.
Odstawiamy na 15 minut do lodówki. Możemy mięso również przygotować dzień
wcześniej aby było bardziej aromatyczne. Warzywa kroimy w słupki. Podsmażamy na
odrobinie oliwy, do miękkości. Kurczaka
przekładamy do patelnię grillową i smażymy na oliwie.
W misce
mieszamy keczup, miód i ocet winny. Dodajemy do podsmażonych warzywa, podgrzewamy cały czas mieszając, aż składniki
się połączą i sos oblepi warzywa.
Kurczaka
przekładamy na talerz i na wierz nakładamy sos z warzywami.
o, a takiej wersji jeszcze nie jadłam! lubię wszystko, co miodowe :]
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
uwielbiam kurczaka w miodzie - jest pyszny ;)
OdpowiedzUsuńkatarzynagotuje.blogspot.com
Zapisuję, skusiłaś mnie:)
OdpowiedzUsuń