Danie wyszło naprawdę pyszne, aromatyczne i
ostre J Osobą, które nie preferują pikantnych smaków nie polecam
potrawy lub radzę znacznie zmniejszyć ilość papryczki. W oryginalne danie
powinno być jednak bardzo pikantne, dlatego zminimalizowanie ostrości na pewno
zmieni nieco smak.
Polecam miłośnikom prawdziwych azjatyckich smaków.
Kung Po Chicken
Składniki:
-
2 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 piersi kurczaka
- 3 suszone papryczek chili
- ½ szklanki orzechów ziemnych lub nerkowca
- 1 papryczka chili
- około 3 łodygi cebulki dymki
- 1/3 szklanki pędów bambusa (opcjonalnie)
- ½ marchewki (opcjonalnie)
- zielona fasolka* (opcjonalnie)
-
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka wina ryżowego lub octu ryżowego
- ¼ łyżeczki soli
- białko z jednego małego jajka
-
3-4 łyżki skrobi kukurydzianej
-
1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka wina ryżowego (zastąpiłam cherry)
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- ½ łyżki skrobi kukurydzianej
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w niedużą kostkę. Składniki marynaty mieszamy i zalewamy nimi kurczaka. Wstawiamy do
lodówki na 30 minut.
Imbir oraz czosnek kroimy w malutką kosteczkę. Świeżą
papryczkę chili w plastry.
Każdy kawałek mięsa osobno panierujemy dokładnie w skrobi.
W woku rozgrzewamy około 5-6 łyżek oleju (kurczak ma być w nim zanurzony, ale nie
ma w nim pływać). Kurczaka smażymy, aż się porządnie zarumieni. Odsączamy go z
oleju i odkładamy na talerz. Wylewamy nadmiar oleju, zostawiając niewielką
ilość w woku. Możemy również nalać łyżkę świeżego, jeśli ten na którym
smażyliśmy kurczaka jest zbyt mętny.
Zieloną cebulkę kroimy na 2 centymetrowe paski.
Marchew w słupki.
Do woka wrzucamy orzechy, suche papryczki w całości, świeżą
papryczkę chili. Smażymy na średnim ogniu cały czas mieszając.
Po około 2 minutach dodajemy czosnek i marchewkę. Kontynuujemy smażenie.
Orzechy i papryczki powinny się lekko przypalić. Dodajemy fasolkę, pędy bambusa
oraz kurczaka. Smażymy jeszcze około 3 minuty aby smaki się połączymy.
Składniki sosu mieszamy dokładnie i dodajemy do mięsa z warzywami. Mieszamy
energicznie do momentu, aż sos zgęstnieje.
Posypujemy cebulką dymką. Podajemy z ryżem.
*ja używam mrożonej fasolki.
Wcześniej ją jednak rozmrażam. Jeśli używacie świeżej należy ją najpierw
ugotować.
Uwaga: Nie polecam konsumować suchych papryczek chili, służą one tylko i wyłącznie
nadaniu potrawie ostrości.
Lubię zerkać na twojego bloga – dlatego chciałam Cię nominować do nagrody blogerów Liebster Award Blog, będzie mi miło jak odpowiesz na moje pytanka pod linkiem :)
OdpowiedzUsuńhttp://chochelkapolapkach.blogspot.com/2013/06/liebster-blog-award-dla-chochelka-po.html
Dziękuję za nominację i chętnie odpowiem na pytania:)
OdpowiedzUsuń