czwartek, 6 czerwca 2013

Ryba w migdałach

Zwykle filety z ryb przyrządzamy w tradycyjny sposób, czyli w panierce. Ja proponuję wersję nieco bardziej „wykwintną” , a zarazem prostą w przygotowaniu. Moim zdaniem ryba i migdały to połączenie idealne. Zachęcam więc do wypróbowania mojego sposobu na rybkę z patelni.

Ryba w migdałach


 

Składniki:
  • 4 filety z ulubionej ryby (ja użyłam Morszczuka)
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • około 1/3 szklanki płatków migdałowych
  • 1 jajko
  • skrobia kukurydziana lub ziemniaczana
  • olej rzepakowy


Przygotowanie:

Filety przyprawiamy sola, pieprzem i sokiem z cytryny. Jajko roztrzepujemy i obtaczamy w nim rybę. Na talerz wysypujemy mąkę i obtaczamy w niej filety.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy rybę. W międzyczasie na druga patelnię wysypujemy migdały i podsmażamy je (na odrobinie oleju)na lekko złoty kolor. Uważamy aby się nie przypaliły. Kiedy ryba będzie zarumieniona z obu stron posypujemy ją na wierzchu migdałami.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.
 

5 komentarzy:

  1. Śmiesznie bo myślałam aby zrobić tak samo ale zabrakło mi chęci :D Pyszna rybka mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja ostatnio mam manię na rybę. Jadła bym codziennie:) Pewnie wkrótce zamieszczę jeszcze jakąś inną wersję.

    OdpowiedzUsuń
  3. W piątki ponoć powinna być rybka :) Na dzisiaj jak znalazł - lubię ryby i uwielbiam migdały... pora wygonić tatę na ryby bo przepis wydaje się pyszny :)

    Zapraszam do podglądania moich początków :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czyli ryba posypana prażonymi migdałami. Jest też opcja z panierką z płatków migdałowych, niestety jednostronną. Panierujemy z jednej strony migdałami. Tę stronę smażymy krótko. Następnie odwracamy na stronę z panierką tradycyjną i smażymy dłużej. Ja chętnie używam miruny ze skórą (jak wiadomo, skórę smażymy jako drugą). Zawsze obtaczam najpierw w mące, później w jajku ( zwłaszcza nierozmrożone). Nie dotyczy to migdałów, bo się nie przykleją. Ryba każda dobra - byle nie przesolona.(Piwo drogie).

    OdpowiedzUsuń
  5. Panierkę z płatków migdałowych również bardzo często robię, tylko wolę taką wersje, gdyż migdały lubią się odrywać przy smażeniu i często połowa panierki zostaje na patelni. Ostatnio wymyśliłam jednak na to sposób. Piekę rybkę po prostu na blasze w piekarniku,wychodzi naprawdę super. Przepis wkrótce na blogu.

    OdpowiedzUsuń