Jest to moja subiektywna opinia, więc zachęcam do upieczenia obu wersjiJ.
Dietetyczne
pączki II
Składniki:
- 200 twarogu mielonego
- 75 g jogurtu naturalnego
- 2 duże jajka
- 2 łyżki mleka w proszku
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- 6 łyżek otrębów owsianych
- 3-4 łyżki słodziku
- aromat waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- marmolada lub dżem light
-
2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki słodziku
- 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
- ½ łyżeczki aromatu cytrynowego
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy ze
słodzikiem. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Na
końcu delikatnie łączymy masę z białkami. Ciasto przekładamy do formy na muffinki,
którą wcześniej możemy wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładamy do wysokości 2/3
wysokości papilotek.
Pieczemy w temperaturze przez około 30 minut.
Przestudzone pączki nadziewamy marmoladą lub dżemem
(ja użyłam truskawkowego dżemu light z Lidla).
Przygotowujemy lukier.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Jeśli lukier
będzie za gęsty można dodać odrobinę wody.Polewamy pączki lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz