Składniki:
- 6-7 plasterków szynki włoskiej
- 8-9 plasterków włoskiego salami
- 5 suszonych pomidorów
- 10 czarnych oliwek
- 1 papryczka chili
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- oliwa z oliwek
- ½ cebuli
- 200 ml przecieru pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka sosu worhestershire
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- około 350 g makaronu bucatini lub spaghetti (ja użyłam spaghetti pełno ziarnistego)
- 5 łyżek świeżo startego parmezanu
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy 1 łyżkę oliwy i smażymy pokrojoną w
kosteczkę cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojoną w plasterki papryczkę chili
i drobno posiekany czosnek. Smażymy przez około 2 minuty.
Dodajemy przecier pomidorowy i koncentrat pomidorowy. Sos
zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i gotujemy
przez około 15 minut. W międzyczasie od czasu do czasu mieszamy sos. Na koniec
doprawiamy go sosem worhestershire , sosem sojowym, ziołami, pieprzem i ewentualnie solą.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Szynkę oraz salami kroimy w dość cienkie paski. Oliwki
kroimy na 4 części. Podsmażamy na patelni, aż będą chrupkie. Dodajemy pokrojone
w kostkę pomidory suszone oraz oliwki. Podsmażamy jeszcze przez około 2 minuty.
Kiedy sos będzie gotowy mieszamy go ze składnikami z
patelni. Makaron nakładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy startym
serem.
Mniam po prostu rewelacja!!! :D
OdpowiedzUsuńTo spaghetti wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńo rany aż mi ochoty narobiłaś... jutro kupuje makaron! :D
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w konkursie. Teraz nastąpi skomplikowany proces rozdania nagród - wybór komisyjny, wysłanie od sponsora i takie tam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do kolejnych akcji :)
http://kuchniakryzysowa.blogspot.com/
http://deserynadepresje.blogspot.com/