Bardzo łatwe i szybkie roladki, wykwintny obiad w kilka
minut. Roladki można upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni. Ser kozi
ostatnio stał się moim ulubionym dodatkiem do wszystkiego J Dlatego zapraszam na
kilka słów, które, mam nadzieje zachęcą Was do sięgnięcia po ten przysmak.
Sery kozie polecane są wszystkim dbającym o zdrową dietę, są bardzo zdrowe i łatwo przyswajalne przez ludzki organizm. W kozim nabiale znajdziecie dużo białka, naturalnego kwasu foliowego, niezbędnego dla wszystkich kobiet w ciąży, wapń, potas, fosfor, magnez czy witaminy z grupy B i A.
Przetwory kozie
pomagają w profilaktyce przeciw zawałom i chorobom układu krążenia oraz obniżaniu
poziomu złego cholesterolu we krwi. Wpływają pozytywnie na nasz układ
kostno-stawowy. Są idealnym zamiennikiem dla osób uczulonych na pewne składniki
mleka krowiego, gdyż zawierają mniej laktozy i kazeiny.
Sięgać po kozie sery
powinien każdy. Dzięki ich systematycznemu spożywaniu zwiększamy swoją odpornością
i kondycję ruchową.
Składniki:
- 2 duże piersi z kurczaka
- 4 plastry sera koziego
- 6 pomidorów suszonych
- 4 plastry szynki szwardzwaldzkiej
- zioła prowansalskie
- łyżka sosu sojowego jasnego
- papryka czerwona
- pieprz
- olej do smażenia
Sos musztardowy:
- 2 łyżki musztardy dijon
- ¼ szklanki białego wina lub bulionu warzywnego
- tymianek, sól, pieprz
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki śmietany 18 %
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka przekrajamy wzdłuż na dwa cienkie
kotlety i lekko rozbijamy. Przyprawiamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Pomidory kroimy w kosteczkę. Mięso nadziewamy pomidorami
i serem. Rolujemy ściśle każdą roladę i obwijamy dokładnie szynką. Aby
mieć pewność, że rolady pozostaną zwinięte możemy zabezpieczyć je wykałaczkami.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy rolady z każdej
strony przez około 12-15 minut.
smaczne danie, chętnie bym takie zjadła:)
OdpowiedzUsuń