niedziela, 20 lipca 2014

Roladki z kurczaka z serem kozim w sosie musztardowym

Bardzo łatwe i szybkie roladki, wykwintny obiad w kilka minut. Roladki można upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni. Ser kozi ostatnio stał się moim ulubionym dodatkiem do wszystkiego J Dlatego zapraszam na kilka słów, które, mam nadzieje zachęcą Was do sięgnięcia po ten przysmak.

Sery kozie polecane są wszystkim dbającym o zdrową dietę, są bardzo zdrowe i łatwo przyswajalne przez ludzki organizm. W kozim nabiale znajdziecie dużo białka, naturalnego kwasu foliowego, niezbędnego dla wszystkich kobiet w ciąży, wapń, potas, fosfor, magnez czy witaminy z grupy B i A.  
Przetwory kozie pomagają w profilaktyce przeciw zawałom i chorobom układu krążenia oraz obniżaniu poziomu złego cholesterolu we krwi. Wpływają pozytywnie na nasz układ kostno-stawowy. Są idealnym zamiennikiem dla osób uczulonych na pewne składniki mleka krowiego, gdyż zawierają mniej laktozy i kazeiny.
Sięgać po kozie sery powinien każdy. Dzięki ich systematycznemu spożywaniu zwiększamy swoją odpornością i kondycję ruchową.

Roladki z kurczaka z serem kozim w sosie musztardowym



Składniki:
  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 4 plastry sera koziego
  • 6 pomidorów suszonych
  • 4 plastry szynki szwardzwaldzkiej
  • zioła prowansalskie
  • łyżka sosu sojowego jasnego
  • papryka czerwona
  • pieprz
  • olej do smażenia
Sos musztardowy:
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • ¼ szklanki białego wina lub bulionu warzywnego
  • tymianek, sól, pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki śmietany 18 %

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka przekrajamy wzdłuż na dwa cienkie kotlety i lekko rozbijamy. Przyprawiamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki.

Pomidory kroimy w kosteczkę. Mięso nadziewamy pomidorami i serem. Rolujemy ściśle każdą roladę i obwijamy dokładnie szynką.  Aby mieć pewność, że rolady pozostaną zwinięte możemy zabezpieczyć je wykałaczkami.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy rolady z każdej strony przez około 12-15 minut.

Roladki odłożyć, na tą samą patelnię wlewamy wino. Podgrzewamy, cały czas mieszając około 1 minuty - aż się odrobinę zredukuje. Jeśli używacie bulionu nie musicie go redukować. Następnie dodajemy kremówkę, musztardę i przyprawy. Gotujemy cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.


1 komentarz: