wtorek, 29 lipca 2014

Makaron z kurczakiem w sosie Romesco

Kolejna odsłona sosu Romesco. Sos jest idealnym wyborem  w sezonie letnim, kiedy mamy ogromny wybór świeżych warzyw. Smakuje doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno.

Makaron z kurczakiem w sosie Romesco




Składniki:
  • około 250 g makaronu świderki lub penne
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/3 łyżeczki chili w proszku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • około 50 g parmezanu
  • 1/3 pęczka cebuli dymki
  • olej do smażenia

Sos:
  • 2 czerwone papryki 
  • 1 papryczka chili
  • ½ szklanki migdałów
  • 2 pomidory
  • 2 suszone pomidory  
  • 2 ząbki czosnku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • skórka otarta z ½ cytryny
  • chili w proszku
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • ¼ szklanki oliwy

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawiamy i odstawiamy na co najmniej 20 minut do lodówki.

Przygotowujemy sos.
Papryki, pomidory, czosnek pieczemy w piekarniku, z użyciem funkcji grilla.  Skórka papryki powinna się przypalić (powinna zrobić się czarna w niektórych miejscach). Ja swoje warzywa opiekałam około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.  

Orzechy uprażyć na suchej patelni. 

Warzywa odstawiamy do lekkiego wystygnięcia i obieramy ze skórki. Ja osobiście nie obierałam zbyt dokładnie. Jeśli zostanie wam w niektórych miejscach nic się nie stanie.
Upieczone warzywa, suszone pomidory, oliwę, pietruszkę, oraz orzechy dokładnie miksujemy. Doprawiamy octem, skórką z cytryny, chili, solą i pieprzem. 

Dymkę siekamy. Parmezan ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Makaron gotujemy al. dente.
Kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju do momentu aż się zarumieni. Kiedy będzie gotowy dodajemy sos i cebulkę. Mieszamy dokładnie.

Podajemy z makaronem i posypujemy parmezanem. 



2 komentarze:

  1. Makaron-moja wielka miłość. Sos musi być bardzo aromatyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo pysznie :) Piękne zdjęcia.
    jo-food.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń