Kolejna odsłona sosu Romesco.
Sos jest idealnym wyborem w sezonie
letnim, kiedy mamy ogromny wybór świeżych warzyw. Smakuje doskonale zarówno na
ciepło jak i na zimno.
Makaron z kurczakiem w sosie Romesco
Składniki:
- około 250 g makaronu świderki lub penne
- 2 piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka oregano
- 1/3 łyżeczki chili w proszku
- 1 łyżeczka bazylii
- około 50 g parmezanu
- 1/3 pęczka cebuli dymki
- olej do smażenia
Sos:
- 2 czerwone papryki
- 1 papryczka chili
- ½ szklanki migdałów
- 2 pomidory
- 2 suszone pomidory
- 2 ząbki czosnku
- garść posiekanej natki pietruszki
- skórka otarta z ½ cytryny
- chili w proszku
- sól i pieprz
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- ¼ szklanki oliwy
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawiamy i
odstawiamy na co najmniej 20 minut do lodówki.
Przygotowujemy sos.
Papryki, pomidory, czosnek pieczemy w
piekarniku, z użyciem funkcji grilla. Skórka papryki powinna się
przypalić (powinna zrobić się czarna w niektórych miejscach). Ja swoje warzywa
opiekałam około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.
Orzechy uprażyć na suchej patelni.
Warzywa odstawiamy do lekkiego
wystygnięcia i obieramy ze skórki. Ja osobiście nie obierałam zbyt dokładnie.
Jeśli zostanie wam w niektórych miejscach nic się nie stanie.
Upieczone warzywa, suszone pomidory, oliwę, pietruszkę, oraz orzechy dokładnie miksujemy. Doprawiamy octem, skórką z cytryny, chili, solą i pieprzem.
Upieczone warzywa, suszone pomidory, oliwę, pietruszkę, oraz orzechy dokładnie miksujemy. Doprawiamy octem, skórką z cytryny, chili, solą i pieprzem.
Dymkę siekamy. Parmezan ścieramy na
tarce na drobnych oczkach. Makaron gotujemy al. dente.
Kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju do
momentu aż się zarumieni. Kiedy będzie gotowy dodajemy sos i cebulkę. Mieszamy
dokładnie.
Podajemy z makaronem i posypujemy
parmezanem.
Makaron-moja wielka miłość. Sos musi być bardzo aromatyczny :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo pysznie :) Piękne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńjo-food.blogspot.com