Lekkie,
rozpływające się w ustach serniczki przełożone warstwą owoców. Bardzo fajna
alternatywa tradycyjnego sernika, która sprawdzi się idealnie na imprezę.
Polecam!
Mini
serniczki z frużeliną jagodową
Składniki
(na około 12-14 serniczków):
Spód:
- 350 g ciastek czekoladowych np. Oreo
- 50 g roztopionego masła
Frużelina:
- 1 szklanka jagód
- 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki cukru
Masa
serowa:
- 750 g sera na serniki
- 1/2 opakowania budyniu waniliowego
- 3/4 szklanki cukru (można dodać mniej)
- 4 białka
- 4 żółtka
- aromat waniliowy lub ekstrakt waniliowy
Przygotowanie:
Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w
blenderze. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Przygotowujemy foremki na muffinki.
Możemy użyć albo sztywnych foremek albo papilotki włożyć do formy na babeczki.
Ciasteczka łączymy z masłem i wykładamy
nimi dokładnie dno każdej foremki. Wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Żółtka ucieramy z cukrem na jasną masę,
dodajemy ser. Miksujemy na wolnych obrotach. Do masy dajemy budyń i aromat.
Miksujemy.
Ubijamy na sztywno pianę z białek. Na
końcu dodajemy do serowej masy pianę i delikatnie mieszamy za pomocą
łyżki.
Przygotowujemy owoce. Jagody podgrzewamy
w rondelku, do momentu aż puszczą sok. Dodajemy cukier, dalej podgrzewamy, aby
cukier się rozpuścił. Odrobinę soku przelewamy do szklanki, dodajemy mąkę i
mieszamy. Przelewamy zawartość szklanki do rondelka. Podgrzewamy do momentu aż
wszystko zgęstnieje. Owoce powinny mieć konsystencję konfitury, jeśli będą zbyt
rzadkie możecie dodać jeszcze odrobinę mąki.
Owoce wykładamy na dno z ciasteczek,
zalewamy masą serową.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez
15 minut. Zmniejszamy temperaturę pieczenia do 120 stopni. Pieczemy około
35 minut.
Upieczone serniczki studzimy w uchylonym
piekarniku, następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Świetne serniczki !! Idealne by zabrać je w plener :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :)
Zachwycające maleństwa :)
OdpowiedzUsuń