Ciasto
czekoladowe na bazie przepisu Nigelli. Niebywale wilgotne, intensywnie czekoladowe
i rozpływające się w ustach. Bardzo łatwe i szybkie. Może śmiało posłużyć jako
baza do tortów. Ja upiekłam wersję z malinami, ale doskonale smakuje również
bez owoców.
Ciasto mocno czekoladowe z malinami Nigelli
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 180 g cukru brązowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 40 g kakao (dobrej jakości)
- 170 g miękkiego masła
- 2 duże jajka
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 170 ml kwaśnej śmietany
- 1 szklanka malin lub innych owoców
Przygotowanie:
Piekarnik
nagrzewamy do 180 stopni.
Masło
ucieramy z cukrem i wanilią na gładką masę. Dodajemy jajka. Ucieramy. Mąkę i
kakao przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Do masy
maślanej dodajemy na przemian suche składniki oraz śmietanę. Miksujemy na gładką
masę. Uwaga: masa będzie dość gęsta.
Ciasto
przekładamy do tortownicy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy
około 25 - 30 minut.
Uwielbiam tego typu ciasta. Mocno czekoladowe i wilgotne, pycha! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
Zjadłabym, apetycznie wygląda.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.