Lekki, rozpływający się w ustach sernik z
pyszną kruszonką. Orzechowy smak przełamują kwaśne powidła. Osobiście uwielbiam
tradycyjne serniki z kruszonką, dlatego ta wersja bardzo przypadła mi do gustu.
Jeśli chcecie aby kruszonka również miała orzechowy smak możecie zastąpić płatki
owsiane mielonymi orzechami.
Składniki:
Spód:
- 3 łyżki masła
- 250 g ciastek orzechowych
- ½ szklanki mielonych orzechów
- 30 g roztopionego masła
Kruszonka:
- 50 g rozpuszczonego masła
- ½ szklanki maki migdałowej
- 5-6 łyżek cukru
- ½ szklanki płatków owsianych
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Dodatkowo:
- 1 słoik powideł śliwkowych
Masa serowa:
- 1 kg sera na serniki
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- ½ szklanki mleka skondensowanego słodzonego
- 1/2 szklanki cukru (można dodać więcej ale mleko również dodaje sporo
słodkości)
- 5 białek
- 5 żółtek
- aromat waniliowy lub ekstrakt waniliowy
Przygotowanie:
Masło roztapiamy. Ciasteczka i
orzechy mielimy w blenderze. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Tortownice o średnicy 25 cm lub
mniejszą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasteczka łączymy z masłem i
wykładamy nimi dokładnie dno tortownicy. Spód smarujemy powidłami. Wkładamy do
lodówki na około 30 minut.
Żółtka ucieramy z cukrem na jasną
masę, dodajemy ser. Miksujemy na wolnych obrotach. Do masy dajemy budyń,aromat
i mleko. Miksujemy.
Ubijamy na sztywno pianę z białek.
Na końcu dodajemy do serowej masy pianę i delikatnie mieszamy za pomocą
łyżki.
Masę wylewamy na schłodzony
ciasteczkowy spód.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy
przez 15 minut.
W tym czasie łączymy wszystkie
składniki na kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie zbyt zbita możecie dodać nieco
więcej płatków owsianych.
Zmniejszamy temperaturę pieczenia
do 120 stopni. Sernik posypujemy kruszonką. Pieczemy około 80 minut.
Upieczony sernik studzimy w
uchylonym piekarniku, następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Witam.Bardzo fajny przepis na sernik i pysznie wygląda.Ale pierwszy raz słysze o mące migdałowej...co to za mąka? nigdy nie widziałam
OdpowiedzUsuńMąka migdałowa to po prostu zmielone migdały, dostępne są w Lidlu czy w większych marketach. Można oczywiście zmielić sobie migdały samemu w malakserze :)
Usuń