sobota, 12 lipca 2014

Polędwiczki wieprzowe z sosem Romesco

Sos Romesco to sos prosto z  Katalonii. Jego bazę stanowią pieczone papryki, pomidory oraz orzechy (najczęściej migały). Sos jest naprawdę doskonały, pasuje zarówno do makaronów jak i wszelkiego rodzaju mięs czy warzyw. Jeden z najlepszych sosów jaki udało mi się zrobić. Nie wymaga wiele pracy, bo praktycznie jego wykonanie polega na wrzuceniu poszczególnych składników do piekarnika, a następnie na ich zblendowaniu. Idealny letni sos.

Polędwiczki wieprzowe z sosem Romesco 





Składniki:
  • około 250 g polędwiczki wieprzowej 
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/3 łyżeczki chili w proszku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 4-5 plastrów szynki dojrzewającej
  • 5 pomidorów suszonych
  • 5-6 pieczarek
Sos:
  • 2 czerwone papryki 
  • 1 papryczka chili
  • ½ szklanki migdałów
  • 2 pomidory
  • 2 suszone pomidory  
  • 2 ząbki czosnku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • skórka otarta z ½ cytryny
  • chili w proszku
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • ¼ szklanki oliwy
Przygotowanie:

Miód, ciemny sos sojowy, oregano, chili w proszku, bazylię mieszamy dokładnie w miseczce aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały. Polędwiczkę nacieramy marynatą i odstawiamy na co najmniej 30 minut.

Szynkę i pomidory kroimy w kosteczkę. Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy wszystko razem. Odstawić do przestudzenia. 

Środek polędwiczki nacinamy wzdłuż za pomocą ostrego noża, rozszerzamy nacięcie, tak aby postało trochę miejsca dla farszu.

Polędwiczkę faszerujemy szynką z pieczarkami i pomidorami.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, polędwiczkę przekładamy na patelnie razem z całą zalewą. Podsmażamy mięso z każdej strony przez około 4 minut. Całkowity czas smażenia  powinien wynieść około 16-20 minut. Wszystko zależy od wielkości polędwiczki. Najlepiej po upływie 15 minut sprawdzić stopień wysmażania mięsa nacinając je delikatnie nożem. 

Papryki, pomidory, czosnek upiec w piekarniku, z użyciem funkcji grilla.  Skórka papryki powinna się przypalić (skorka powinna zrobić się czarna). Ja swoje warzywa opiekałam około 15 minut w temperaturze 200 stopni.  

Orzechy uprażyć na suchej patelni. 

Warzywa odstawić do lekkiego wystygnięcia i obrać ze skórki. Ja osobiście nie obierałam zbyt dokładnie. Jeśli zostanie wam w niektórych miejscach nic się nie stanie.
Upieczone warzywa, suszone pomidory, oliwę, pietruszkę, oraz orzechy dokładnie zmiksować. Doprawić octem, skórką z cytryny, chili, solą i pieprzem. 

 Ja podałam polędwiczki w towarzystwie pieczonych batatów doprawionych rozmarynem. 




1 komentarz: