Sos Romesco to sos
prosto z Katalonii. Jego bazę stanowią pieczone papryki, pomidory
oraz orzechy (najczęściej migały). Sos jest naprawdę doskonały, pasuje zarówno
do makaronów jak i wszelkiego rodzaju mięs czy warzyw. Jeden z najlepszych
sosów jaki udało mi się zrobić. Nie wymaga wiele pracy, bo praktycznie jego
wykonanie polega na wrzuceniu poszczególnych składników do piekarnika, a
następnie na ich zblendowaniu. Idealny letni sos.
Polędwiczki wieprzowe z sosem Romesco
Składniki:
- około 250 g polędwiczki wieprzowej
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżeczka oregano
- 1/3 łyżeczki chili w proszku
- 1 łyżeczka bazylii
- 4-5 plastrów szynki dojrzewającej
- 5 pomidorów suszonych
- 5-6 pieczarek
Sos:
- 2 czerwone papryki
- 1 papryczka chili
- ½ szklanki migdałów
- 2 pomidory
- 2 suszone pomidory
- 2 ząbki czosnku
- garść posiekanej natki pietruszki
- skórka otarta z ½ cytryny
- chili w proszku
- sól i pieprz
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- ¼ szklanki oliwy
Przygotowanie:
Miód, ciemny sos sojowy, oregano, chili w
proszku, bazylię mieszamy dokładnie w miseczce aby wszystkie składniki dobrze
się wymieszały. Polędwiczkę nacieramy marynatą i odstawiamy na co
najmniej 30 minut.
Szynkę i pomidory kroimy w kosteczkę.
Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy wszystko razem. Odstawić do
przestudzenia.
Środek polędwiczki nacinamy wzdłuż za
pomocą ostrego noża, rozszerzamy nacięcie, tak aby postało trochę miejsca dla
farszu.
Polędwiczkę faszerujemy szynką z pieczarkami
i pomidorami.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, polędwiczkę
przekładamy na patelnie razem z całą zalewą. Podsmażamy mięso z każdej strony
przez około 4 minut. Całkowity czas smażenia powinien wynieść
około 16-20 minut. Wszystko zależy od wielkości polędwiczki. Najlepiej po
upływie 15 minut sprawdzić stopień wysmażania mięsa nacinając je delikatnie
nożem.
Papryki, pomidory, czosnek upiec w
piekarniku, z użyciem funkcji grilla. Skórka papryki powinna
się przypalić (skorka powinna zrobić się czarna). Ja swoje warzywa opiekałam
około 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Orzechy uprażyć na suchej patelni.
Warzywa odstawić do lekkiego wystygnięcia
i obrać ze skórki. Ja osobiście nie obierałam zbyt dokładnie. Jeśli zostanie
wam w niektórych miejscach nic się nie stanie.
Upieczone warzywa, suszone pomidory, oliwę, pietruszkę, oraz orzechy dokładnie zmiksować. Doprawić octem, skórką z cytryny, chili, solą i pieprzem.
Upieczone warzywa, suszone pomidory, oliwę, pietruszkę, oraz orzechy dokładnie zmiksować. Doprawić octem, skórką z cytryny, chili, solą i pieprzem.
Ja podałam polędwiczki w towarzystwie
pieczonych batatów doprawionych rozmarynem.
Bardzo eleganckie danie.
OdpowiedzUsuń