środa, 6 marca 2013

Cytrynowe cupcakes z kremem jogurtowym

Przepyszne, klasyczne babeczki, mięciutkie, cytrynowe,  nadziane marmoladą. Krem który zrobiłam  to zdecydowanie mój ulubiony krem do cupcaków. Jest lżejszy od typowych kremów maślanych czy tych na bazie mascarpone. Jedyny jego minus to trwałość. Krócej utrzymuje się na babeczka, trzeba je przechowywać w lodówce, bo inaczej może nam spłynąć, nie jest również taki plastyczny jak inne kremy. Pomimo wszystko dużym jego plusem jest mała kaloryczność (możemy użyć odtłuszczonego jogurtu greckiego). W smaku jest naprawdę rewelacyjny. Oczywiście jeśli dodamy odpowiednią ilość żelatyny krem będzie trzymał się lepiej. Przed nałożeniem na babeczki polecam schłodzić go naprawdę dobrze najlepiej w zamrażarce. Polecam!!


Cytrynowe cupcakes z kremem jogurtowym
 
 
 
 



Składniki na około 10 muffinek:
·       2 jajka
·       pół szklanki cukru pudru
·       1 szklanka mąki
·       4 łyżki bardzo miękkiego masła
·       sok z połowy cytryny
·       kilka kropel aromaty cytrynowego
·       skórka z 1 cytryny
·       pół szklanki jogurtu naturalnego lub kefiru
·       2 łyżeczki proszku do pieczenia
·       1 łyżeczka sody
·       marmolada lub konfitura pomarańczowa

Krem:
·       700 g jogurtu greckiego
·       100 g białej czekolady
·       ½ łyżki żelatyny rozpuszczonej w ¼ szklance wrzącej wody
·       2 łyżeczki jasnego miodu


Przygotowanie:

Cukier utrzeć z masłem aż powstanie głodka masa. Dodać jajka, aromat, sok z cytryny oraz skórkę i ucierać do połączenia składników.  
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Do masy dodawać naprzemiennie mąkę oraz jogurt, zaczynając i kończąc na mące. Uwaga: mikser powinien być ustawiony na niskie obroty.

Blachę do pieczenia wypełnić papilotkami. Można również z nich zrezygnować i jeśli mamy formę teflonową lub silikonową wlać ciasto bezpośrednio do niej. Wypełnić papilotki do połowy. Nałożyć łyżkę marmolady lub konfitury. Zalać pozostałym ciastem.

Babeczki piec przez około 20-25 min. w temperaturze 180 stopni.

Przygotować krem. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do przestygnięcia, najlepiej w chłodne miejsce. Żelatyna powinna się lekko ściąć. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Jogurt wymieszać z czekoladą i miodem. Dodać żelatyna. Dobrze wszystko wymieszać. Odstawić krem na 30 minut do lodówki.

Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować  wystudzone babeczki.

Babeczki przechowywać w lodówce.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz