Ciastka wyszły mięciutkie bardzo puszyste, naprawdę pyszne. Marchewka i migdały doskonale się ze sobą komponują. Polecam wszystkim miłośniką ciasta marchewkowego.
Ps. Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie wypieki polecam zwiększyć nieco ilość cukru.
Składniki:
·
1 i 1/3 szklanki płatków owsianych
·
1 szklanka mąki pszennej
·
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
·
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
·
1 łyżeczka cynamonu
·
150 g masła
·
3/4 szklanki cukru brązowego
·
1 łyżeczka cukru migdałowego
·
2 jajka
·
1 szklanka startej marchewki (około 3
marchewki)
·
50 g migdałów w płatkach
Przygotowanie:
Płatki owsiane wymieszać z mąką, cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz sodą. W misce utrzeć za pomocą miksera masło z cukrami. Dodać jajka. Miksować , aż wszystko się dobrze połączy. Dodać suche składniki i połączyć wszystko dokładnie. Na końcu dodać marchewkę i migdały. Zmiksować całość na niskich obrotach. Ciasto powinno być dość lepkie. Z gotowego ciasta formować placki o średnicy około 5 cm. Wykładać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Piec w 180C przez ok 15 minut w termo-obiegu, aż
ciastka się lekko zarumienią.
Ale świetne! Robiłam raz marchewkowe ciasteczka, ale kiedy to było... No i nie wyglądały aż TAK. ;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie upiekłam :) Jeszcze ciepłe, jutro spróbuje. Mam nadzieję, że są tak pyszne jak pachną i wyglądają. Dodałam trochę więcej cynamonu. Zapach obłędny :)
OdpowiedzUsuń