Składniki
na około 10 muffinek:
· 2
jajka
· pół
szklanki cukru pudru
· 1
szklanka mąki
· 4
łyżki bardzo miękkiego masła
· sok
z połowy cytryny
· kilka
kropel aromaty cytrynowego
· skórka
z 1 cytryny
· pół
szklanki jogurtu naturalnego lub kefiru
· 2
łyżeczki proszku do pieczenia
· 1
łyżeczka sody
· marmolada
lub konfitura pomarańczowa
Krem:
· 700 g jogurtu greckiego
· 100 g białej czekolady
· ½ łyżki żelatyny rozpuszczonej w ¼ szklance wrzącej wody
· 2 łyżeczki jasnego miodu
Przygotowanie:
Cukier
utrzeć z masłem aż powstanie głodka masa. Dodać jajka, aromat, sok z cytryny
oraz skórkę i ucierać do połączenia składników.
Mąkę
wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Do masy dodawać naprzemiennie mąkę
oraz jogurt, zaczynając i kończąc na mące. Uwaga: mikser powinien być ustawiony
na niskie obroty.
Blachę
do pieczenia wypełnić papilotkami. Można również z nich zrezygnować i jeśli
mamy formę teflonową lub silikonową wlać ciasto bezpośrednio do niej. Wypełnić
papilotki do połowy. Nałożyć łyżkę marmolady lub konfitury. Zalać pozostałym
ciastem.
Babeczki
piec przez około 20-25 min. w temperaturze 180 stopni.
Przygotować krem. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do
przestygnięcia, najlepiej w chłodne miejsce. Żelatyna powinna się lekko ściąć.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Jogurt wymieszać z czekoladą i miodem.
Dodać żelatyna. Dobrze wszystko wymieszać. Odstawić krem na 30 minut do
lodówki.
Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować wystudzone babeczki.
Babeczki przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz