Nie wiem czemu w Polskich knajpach serwujących „chińskie” jedzenie nie mają
pojęcia o tej potrawie. Właśnie dlatego
spróbowałam sama odtworzyć ten smak. Korzystałam z różnych przepisów na Youtube
i po kilku nieudanych próbach udało mi się osiągnąć zamierzony efekt.
Danie jest naprawdę wyśmienite i warto
go spróbować.
Kurczak Generała Tso
Kurczak Generała Tso
Składniki:
·
2 piersi z kurczaka
· 1 cebula dymka
· 1 papryczka chili
· olej (do głębokiego smażenia)
· 2 ząbki czosnku bardzo drobno posiekane
· 2 woreczki ryżu basmanti
·
sezam
Marynata:
·
1 łyżka sos sojowego ciemnego
· 1 łyżka sosu sojowego jasnego
· 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
·
1 łyżka oleju sezamowego
Ciasto:
·
0,5 łyżeczki pieprzu
· 0,25 łyżeczki soli
· 1 jajko
·
0,5 szklanki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
Sos:
·
1 łyżka mąki ziemniaczanej
· ½ szklanki bulionu drobiowego (użyłam
Chicken Stock marki Delux z Lidla, można
oczywiście zrobić samemu lub użyć kostki rosołowej)
· 1 łyżka oleju sezamowego
· 2 łyżki cukru brązowego
· 2 łyżki sosu sojowego jasnego
· 2 łyżki octu ryżowego (można
ewentualnie zastąpić winnym)
· 1 łyżka białego wina chińskiego lub wódki
·
1 łyżka sosu hoisin
Przygotowanie:
Pokroić kurczaka w około 2 cm kostkę. Składniki marynaty połączyć i dodać
do kurczaka. Odstawić do lodówki.
Wymieszać wszystkie suche składniki ciasta. Posiekać drobno papryczkę chilli i
dymkę.
Do kurczaka dodać roztrzepane jajko. Dokładnie wymieszać
aby jajko pokryło każdy kawałek mięsa. Mąkę z przyprawami wrzucić do worka, dodać mięso i
wymieszać tak aby ciasto dokładnie pokryło wszystkie kawałki.
Rozgrzać olej w woku (oleju ma być tyle, aby kawałki mięsa zatopiły się w całości),
smażyć mięso w 2 porcjach. Po usmażeniu osączyć z oleju papierowym ręcznikiem.
W międzyczasie ugotować ryż.
Wymieszać wszystkie składniki sosu. W woku podsmażyć
chili i czosnek. Dodać sos i gotować mieszając, aż zgęstnieje. Dodać kurczaka,
podgrzewać chwilę cały czas mieszając aby pokrył się sosem. Posypać dymką i sezamem.
Podawać z ryżem.
Kod należy skopiować i wstawić na swoją stronę. |
pysznosci! uwielbiam azjatyckie dania, lacza w sobie najlepsze smaki. na pewno wyprobuje ten przepis :)
OdpowiedzUsuńP.S Zapraszam do mnie na bloga na konkurs :)
Poproszę o linka;)
UsuńApetyczny kurczaczek, jutro na obiad wykorzystam Twój przepis:)
OdpowiedzUsuńCzekam na opinię:)Mam nadzieję że się uda!!!
UsuńPrzepis swietny, choc z oryginalu to mu niewiele zostalo :P poczawszy, ze winien byc przygotowany z podudzi :) Ale chetnie wypróbuje!
OdpowiedzUsuńNa podudziach próbowałam i niestety mnie taka wersja nie smakowała, dania kosztowałam w stanach i było robione akurat na piersi przez chińczyka, bardzo podobne w smaku do tego które wychodzi z moich składników.
Usuń