niedziela, 3 marca 2013

Makaron z boczkiem w sosie z sera pleśniowego

Dziś zapraszam na penne z boczkiem i brokułami w sosie z sera pleśniowego. Bardzo pyszne danie na szybki obiad. Jak dla mnie makaron idealny. Połączenie sera pleśniowego, brokułów i boczku to zdecydowani moje smakiJ POLECAM!!

Penne z boczkiem w sosie z sera pleśniowego
 
 
 
 
Składniki:
  • kilka różyczek brokułu (ja użyłam mrożonego)
  • 200 g makaronu penne
  • 50 g sera mozzarella
  • 200 g chudego boczku
  • 30 g suszonych pomidorów
  • ½ cebuli czerwonej
  • 5 pieczarek
  • 100 ml śmietany
  • 60 g sera pleśniowego (niebieskiego)
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Boczek pokroić w kosteczkę. Mrożone brokuły wstawić na 3 minuty do wrzątku, żeby się rozmroziły. Pieczarki obrać, pokroić w kosteczkę. Boczek podsmażyć bez dodatku tłuszczu, aż będzie chrupiący. Zdjąć z patelni.

Na tłuszczu z boczku zeszklić cebulę, dodać pieczarki. Smażyć około 2 minuty. Przyprawić solą i pieprzem.

Pomidory suszone posiekać w paseczki. Brokuły i pomidory dodać do podsmażonej cebuli i pieczarek. Podsmażyć chwilę aby wszystko się połączyło. Do warzyw dodać boczek, przyprawić wszystko ziołami prowansalskimi i czosnkiem.

Ugotować makaron al dente. Mozzarellę zetrzeć na tarce.

Przygotować sos. Śmietanę podgrzać na małym ogniu. Dodać ser pleśniowy. Najlepiej dodawać go partiami aby móc kontrolować smak sosu. Kiedy ser się rozpuści dodajemy dwie garści mozzarelli. Podgrzewamy aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy pieprzem i ziołami. Ja zrezygnowałam z soli ponieważ ser pleśniowy i boczek są już słone, więc należy z nią bardzo uważać.

Makaron  mieszamy dokładnie z sosem i resztą składników.
Posypujemy resztą startej mozzarelli i od razu podajemy.
 

 

2 komentarze: