Penne z boczkiem w sosie z sera pleśniowego
Składniki:
- kilka różyczek brokułu (ja użyłam mrożonego)
- 200 g makaronu penne
- 50 g sera mozzarella
- 200 g chudego boczku
- 30 g suszonych pomidorów
- ½ cebuli czerwonej
- 5 pieczarek
- 100 ml śmietany
- 60 g sera pleśniowego (niebieskiego)
- czosnek granulowany
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Boczek pokroić w kosteczkę. Mrożone brokuły wstawić na
3 minuty do wrzątku, żeby się rozmroziły. Pieczarki obrać, pokroić w kosteczkę.
Boczek podsmażyć bez dodatku tłuszczu, aż będzie chrupiący. Zdjąć z patelni.
Na tłuszczu z boczku zeszklić cebulę, dodać pieczarki.
Smażyć około 2 minuty. Przyprawić solą i pieprzem.
Pomidory suszone posiekać w paseczki. Brokuły i
pomidory dodać do podsmażonej cebuli i pieczarek. Podsmażyć chwilę aby wszystko
się połączyło. Do warzyw dodać boczek, przyprawić wszystko ziołami
prowansalskimi i czosnkiem.
Ugotować
makaron al dente. Mozzarellę zetrzeć na tarce.
Przygotować
sos. Śmietanę podgrzać na małym ogniu. Dodać ser pleśniowy. Najlepiej dodawać
go partiami aby móc kontrolować smak sosu. Kiedy ser się rozpuści dodajemy dwie
garści mozzarelli. Podgrzewamy aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy pieprzem i
ziołami. Ja zrezygnowałam z soli ponieważ ser pleśniowy i boczek są już słone,
więc należy z nią bardzo uważać.
Makaron mieszamy dokładnie z sosem i resztą
składników.
Posypujemy
resztą startej mozzarelli i od razu podajemy.
Bardzo fajne jedzonko,moje smaki!
OdpowiedzUsuńszkoda tylko,ze to nie jest makaron penne...
OdpowiedzUsuń