piątek, 11 stycznia 2013

Wołowina z warzywami na ostro


Kolejne danie z kuchni chińskiej. Tym razem bardziej klasyczne. Jeśli macie ochotę na szybki i pyszny obiadek to zapraszam do wypróbowania.

Wołowina z warzywami na ostro

 


Składniki:
·         300 g dobrej jakości wołowiny (ja używam polędwicy)
·         ½ marchewki
·         cebula dymka (zielona część)
·         ½  papryki
·         ½ papryczki chilli (można użyć więcej w zależności od tego jak ostre dania lubicie)
·         4-5 grzybów mun pociętych w paski
·         około 4 plastry ananasa
·         kilka różyczek brokułów mrożonych lub świeżych
·         garść fasolki mrożonej
·         ¼ paczki mieszanki warzyw do kuchni tajskiej (z firmy Kuchnia Eksperta-opcjonalnie)
·         1 cm korzenia imbiru
·         olej
·         ryż basmanti
Marynata:
·         czosnek granulowany
·         2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
·         1 łyżka ciemnego sosu sojowego
·         1 łyżka sosu sojowego jasnego
·          1 łyżka oleju sezamowego
·         1 łyżeczka brązowego cukru
Sos:
·         2 łyżki sosu sojowego jasnego
·         1 łyżka sosu sojowego ciemnego
·         1 łyżka octu ryżowego
·         1 kieliszek wiśniówki lub wódki
·         ½ szklanki zalewy z ananasa
·         2 łyżki słodkiego sosu chilli
·         1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:
Mięso pokroić w paski (około 1cmx4 cm). Przełożyć do miski i wymieszać z marynatą. Odstawić na 30 minut do lodówki.
Paprykę pokroić w paski, marchew w słupki. Papryczkę chilli oraz imbir drobno posiekać. Cebulkę dymkę posiekać na 1 cm kawałki. Grzyby mun zalać ciepłą wodą i odstawić na 15 minut aby zmiękły.
Składniki sosu wymieszać w osobnym naczyniu.
W woku rozgrzać niewielką ilość oleju. Wrzucić papryczkę chilli oraz imbir. Podsmażyć przez około 30 sekund. Dodać mięso i smażyć około 4 minut.  Następnie dodać paprykę oraz marchew. Smażyć około minuty, po czym dodać wszystkie mrożone warzywa. Ja w tym momencie przykrywam woka na około 4 minuty aby warzywa się rozmroziły a mięso zmiękło. Ważne aby warzyw nie smażyć ani dusić zbyt długo, ponieważ mają pozostać jędrne i chrupiące. Kiedy warzywa są gotowe wlać sos, wymieszać i gotować jeszcze chwilę aż zgęstnieje.
Podawać z ryżem.

 

Kod należy skopiować i wstawić na swoją stronę.
Kuchnia Chińska
Jedzenie uliczne czyli azjatycki fast food

2 komentarze:

  1. mmm na ostro uwielbiam :) musi być pycha :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ostre dania. Kuchnię chińską zresztą też, więc obiadek w sam raz dla mnie.

    OdpowiedzUsuń