Kolejne danie z kuchni chińskiej. Tym razem
bardziej klasyczne. Jeśli macie ochotę na szybki i pyszny obiadek to zapraszam
do wypróbowania.
Wołowina z
warzywami na ostro
|
Składniki:
·
300 g dobrej jakości wołowiny (ja używam polędwicy)
·
½ marchewki
·
cebula dymka (zielona część)
·
½ papryki
·
½ papryczki chilli (można użyć więcej w zależności
od tego jak ostre dania lubicie)
·
4-5 grzybów mun pociętych w paski
·
około 4 plastry ananasa
·
kilka różyczek brokułów mrożonych lub świeżych
·
garść fasolki mrożonej
·
¼ paczki mieszanki warzyw do kuchni tajskiej (z
firmy Kuchnia Eksperta-opcjonalnie)
·
1 cm korzenia imbiru
·
olej
·
ryż basmanti
Marynata:
·
czosnek granulowany
·
2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
·
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
·
1 łyżka sosu sojowego jasnego
·
1 łyżka oleju
sezamowego
·
1 łyżeczka brązowego cukru
Sos:
·
2 łyżki sosu sojowego jasnego
·
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
·
1 łyżka octu ryżowego
·
1 kieliszek wiśniówki lub wódki
·
½ szklanki zalewy z ananasa
·
2 łyżki słodkiego sosu chilli
·
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Mięso pokroić w paski (około 1cmx4 cm). Przełożyć do
miski i wymieszać z marynatą. Odstawić na 30 minut do lodówki.
Paprykę pokroić w paski, marchew w słupki. Papryczkę
chilli oraz imbir drobno posiekać. Cebulkę dymkę posiekać na 1 cm kawałki.
Grzyby mun zalać ciepłą wodą i odstawić na 15 minut aby zmiękły.
Składniki sosu wymieszać w osobnym naczyniu. W woku rozgrzać niewielką ilość oleju. Wrzucić papryczkę chilli oraz imbir. Podsmażyć przez około 30 sekund. Dodać mięso i smażyć około 4 minut. Następnie dodać paprykę oraz marchew. Smażyć około minuty, po czym dodać wszystkie mrożone warzywa. Ja w tym momencie przykrywam woka na około 4 minuty aby warzywa się rozmroziły a mięso zmiękło. Ważne aby warzyw nie smażyć ani dusić zbyt długo, ponieważ mają pozostać jędrne i chrupiące. Kiedy warzywa są gotowe wlać sos, wymieszać i gotować jeszcze chwilę aż zgęstnieje.
Podawać z ryżem.
|
Kod należy skopiować i wstawić na swoją stronę. |
mmm na ostro uwielbiam :) musi być pycha :P
OdpowiedzUsuńUwielbiam ostre dania. Kuchnię chińską zresztą też, więc obiadek w sam raz dla mnie.
OdpowiedzUsuń