Pani Walewska to ciasto zdecydowanie dla miłośników bardzo słodkich, kremowych ciast.
Kruche
ciasto, słodka beza, krem budyniowy i kwaśne powidła dla przełamania słodyczy …
tzw. Bomba KalorycznaJ
No ale raz na jakiś czas … czemu nie!!
Ciasto
wyszło pyszne, podbiło moje serce szczególnie ze względu na bezę, którą
uwielbiam. Mojemu mężowi nie przypadło natomiast do gustu, ponieważ nie lubi
ciast z kremem.
Jeśli
pieczemy ciasto tylko dla siebie radzę zmniejszyć proporcję o 1/3 i upiec w
małej blaszce. Ciasto jest bardzo sycące, i ze względu na krem szybko traci
świeżość. Polecam przede wszystkim na
specjalne okazje.
PANI
WALEWSKA
Składniki:
Kruche ciasto:
·
2 szklanki mąki pszennej
·
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
·
1 łyżeczka aromatu waniliowego
·
1/2 szklanki cukru
·
200 g masła lub margaryny
·
4 żółtka
Beza:
·
6 białek
·
3/4 szklanki cukru pudru
·
1 łyżeczka octu
·
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem:
·
2,5 szklanki mleka
·
200 g masła
·
3 łyżki mąki pszennej
·
2 łyżki cukru
·
3 łyżki mąki ziemniaczanej
·
2 żółtka
·
łyżka likieru amaretto
·
pół łyżeczki aromatu migdałowego
Dodatkowo:
·
½
słoiczka powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki
·
100 g płatków migdałowych.
Przygotowanie:
Suche składniki ciasta wymieszać. Wysypać na blat, dodać masło i posiekać je na małe kawałeczki. Dodać żółtka. Wyrobić ciasto. Gotowe ciasto podzielić na pół. Wstawić do zamrażalnika na 10 minut.
Suche składniki ciasta wymieszać. Wysypać na blat, dodać masło i posiekać je na małe kawałeczki. Dodać żółtka. Wyrobić ciasto. Gotowe ciasto podzielić na pół. Wstawić do zamrażalnika na 10 minut.
Białka ubić na sztywną pianę. Kiedy będą ubite dodawać
powoli cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet.
Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do
pieczenia. Ciasto wyłożyć na spód, rozwałkować, posmarować połowę powideł. Jeśli
mamy dwie takie same formy, należy postąpić w ten sam sposób z druga połową
ciasta. Jeśli posiadamy jedna formę, to przygotowane ciasto wyciągamy z formy
razem z papierem do pieczenia. Przekładamy na blachę od piekarnika. Blaszkę ponownie
wykładamy papierem i rozwałkowujemy druga część ciasta. Smarujemy powidłami. Na
tak przygotowane spody należy wyłożyć bezę i posypać ją migdałami.
Piec w temperaturze 180ºC w termo-obiegu przez około 30
minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 150 ºC i piekę spody jeszcze 20
minut. Placki ostudzić.
Jedną szklankę mleka podgrzać. Dodać cukier, alkohol
oraz aromat. Pozostałe mleko połączyć z
żółtkami i mąką. Masę dodać do gotującego się mleka. Gotować na małym ogniu, aż
krem zgęstnieje. Ostudzić.
Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać budyń. Ucierać
do momentu powstania gładkiego kremu.
Placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez 2-3 godziny w lodówce.
Hmm pychotka:)
OdpowiedzUsuńPycha! To jedno z moich ulubionych ciast :)
OdpowiedzUsuń