wtorek, 15 stycznia 2013

Sernik czekoladowy z masą wiśniową


Pyszny, ciężki, czekoladowy sernik (można nazwać go również tartą serową). Adresowany do miłośników bardzo czekoladowych, wytrawnych wypieków.
Sernik na pewno zaspokoi apetyt na czekoladę nawet najbardziej wymagających czekoholikówJ Dla mnie idealne połączenie: czekolada plus wiśnie…
 
 

SERNIK CZEKOLADOWY Z MASĄ WIŚNIOWĄ


Składniki:

Masa sernikowa:
·         500 g twarogu sernikowego
 
·         150 g gorzkiej czekolady
 
·         150 ml kwaśnej śmietany
 
·         3 jajka
 
·         2 łyżki budyniu waniliowego lub czekoladowego
 
·         ½ szklanki cukru
 
·         2 łyżki kakao

·         2 łyżki wody

Ciasto kruche:
·         300 g mąki

·         150 g zimnego masła

·         150 g cukru

·         1 łyżka cukru waniliowego

·         2 jajka

Masa wiśniowa:
·         300 g wiśni

·         kieliszek wiśniówki

·         4 łyżki cukru (można da więcej jeśli wiśnie są bardzo kwaśne)

·         50 ml wody

·         1 łyżka maki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Mieszamy mąkę razem z cukrami.  Masło kroimy w kostkę, dodajemy do mąki i siekamy nożem, do połączenia się składników Dodajemy rozmącone jajko i szybko zagniatamy. Ciasto wstawiamy do zamrażarki na 10-15 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
Ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy. Przekładamy do formy. Nakłuwamy widelcem, wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy na nie kamyczki (można użyć również grochu czy fasoli).
Podpiekamy 15 minut.

Przygotowujemy wiśnie. Zamrożone lub surowe wiśnie przekładamy do garnka. Jeśli mamy wiśnie mrożone przykrywamy pokrywką  garnek i chwile gotujemy aby puściły wodę. Nie musimy już potem dolewać do nich wody. Następnie dodajemy wiśniówkę i cukier. Gotujemy około 5 minut. Na samym końcu dodajemy mąkę. Mieszamy aż do uzyskania konsystencji kisielu. Odstawiamy do przestygnięcia.
Przygotowujemy masę serową. Do miski wbijamy jajka. Dodajemy cukier i ubijamy chwilę. Dodajemy masę serową. Mieszamy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy się rozpuści odstawiamy na chwile aby lekko przestygła. Do masy serowej dodajemy budyń, czekoladę oraz kakao rozpuszczone w ciepłej wodzie. Mieszamy aż składniki masy się połączą.

Na podpieczone ciasto wylewamy wiśnie, następnie nakładamy masę serową. Pieczemy godzinę i 20 minut w 180 °C (na górnej grzałce)


 

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie. Kruche ciasto, wiśnie, czekolada - hmmmmm... Na pewno wypróbuję ten przepis, zaraz po miodowniku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak, czekolada i wiśnie to dobrana para :)
    Boskie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń