Pyszny, ciężki, czekoladowy sernik (można
nazwać go również tartą serową). Adresowany do miłośników bardzo czekoladowych, wytrawnych wypieków.
Sernik na pewno zaspokoi apetyt na
czekoladę nawet najbardziej wymagających czekoholikówJ
Dla mnie idealne połączenie: czekolada plus wiśnie…
SERNIK CZEKOLADOWY Z MASĄ WIŚNIOWĄ
Składniki:
Składniki:
Masa
sernikowa:
·
500 g twarogu sernikowego
·
150 g gorzkiej czekolady
·
150 ml kwaśnej śmietany
·
3 jajka
·
2 łyżki budyniu waniliowego lub czekoladowego
·
½ szklanki cukru
·
2 łyżki kakao
·
2 łyżki wody
Ciasto
kruche:
·
300 g mąki
·
150 g zimnego masła
·
150 g cukru
·
1 łyżka cukru waniliowego
·
2 jajka
Masa
wiśniowa:
·
300 g wiśni
·
kieliszek wiśniówki
·
4 łyżki cukru (można da więcej jeśli wiśnie są
bardzo kwaśne)
·
50 ml wody
·
1 łyżka maki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Mieszamy mąkę razem z cukrami. Masło kroimy w kostkę, dodajemy do mąki i
siekamy nożem, do połączenia się składników Dodajemy rozmącone jajko i szybko
zagniatamy. Ciasto wstawiamy do zamrażarki na 10-15 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C.Ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy. Przekładamy do formy. Nakłuwamy widelcem, wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy na nie kamyczki (można użyć również grochu czy fasoli).
Podpiekamy 15 minut.
Przygotowujemy wiśnie. Zamrożone lub surowe wiśnie przekładamy
do garnka. Jeśli mamy wiśnie mrożone przykrywamy pokrywką garnek i chwile gotujemy aby puściły wodę.
Nie musimy już potem dolewać do nich wody. Następnie dodajemy wiśniówkę i
cukier. Gotujemy około 5 minut. Na samym końcu dodajemy mąkę. Mieszamy aż do
uzyskania konsystencji kisielu. Odstawiamy do przestygnięcia.
Przygotowujemy masę serową. Do miski wbijamy jajka. Dodajemy
cukier i ubijamy chwilę. Dodajemy masę serową. Mieszamy.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy się rozpuści odstawiamy na chwile aby lekko przestygła. Do masy serowej dodajemy budyń, czekoladę oraz kakao rozpuszczone w ciepłej wodzie. Mieszamy aż składniki masy się połączą.
Na podpieczone ciasto wylewamy wiśnie, następnie nakładamy
masę serową. Pieczemy godzinę i 20 minut w 180 °C (na górnej grzałce)
Wygląda bardzo apetycznie. Kruche ciasto, wiśnie, czekolada - hmmmmm... Na pewno wypróbuję ten przepis, zaraz po miodowniku :)
OdpowiedzUsuńOj tak, czekolada i wiśnie to dobrana para :)
OdpowiedzUsuńBoskie ciacho :)