Polecam!!
Zapraszam do wzięcia udziału w akcji
kulinarnej „Kuchnia Chińska”
Kurczak w sosie Teryiaki
Składniki:
·
2 piersi z kurczaka
·
1/4 korzenia imbiru
·
1/2 cebulki dymki (zielonej części)
·
1/2 papryczki chili
·
oleju
·
oleju
Marynata:
·
1 łyżka oleju sezamowego
·
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
·
1 łyżki sosu sojowego jasnego
·
1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
Sos:
·
2 łyżki mąki ziemniaczanej
·
1/2 limonki
·
skórka z połowy limonki
·
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
·
1 łyżki sosu sojowego jasnego
·
2 łyżki sosu teriyaki
·
kieliszek białej wódki
·
łyżka octu ryżowego
·
2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę. Składniki marynaty mieszamy
z kawałkami kurczaka. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Imbir i papryczkę chilli siekamy drobno. Dymkę kroimy w 1 cm kawałki.
W woku rozgrzewamy olej. Na dużej patelni rozgrzewamy
olej. Dodajemy imbir i papryczkę chili. Podsmażamy. Dodajemy kurczaka i smażymy
przez około 5 minut.
Przygotowujemy sos. Miód podgrzewamy na mały ogniu, aż
będzie płynny. Następnie dodajemy do niego: sosy sojowe, sos teriyaki, wódkę,
ocet, oraz wyciśnięty sok i skórkę z limonki. Na końcu dodajemy mąkę. Mieszamy cały czas podgrzewając do momentu aż
składniki się połączą.
Do kurczaka dodajemy sos i podgrzewamy do momentu, aż
zgęstnieje i oblepi mięso.
Zdejmujemy
z ognia. Nakładamy kurczaka na talerz. Posypujemy dymka i sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz