W moim odczuciu porcja jest jednak w sam raz. Mój minus to zdecydowanie
kaloryczność. No ale Carbonarę trzeba koniecznie spróbować!
Tagliatelle Carbonara
Składniki na 2 porcje:
·
250-300 g makaronu
·
200 g chudego wędzonego boczku
·
80 g szynki surowej np. szwardzwladzkiej
(opcjonalnie)
·
2 jajka
·
½ cebuli czerwonej
·
150 ml śmietany 18%
·
50 g parmezanu
·
2 ząbki czosnku
·
zioła prowansalskie
·
oliwa
·
świeżo mielony pieprz
Wykonanie:
Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i podsmażyć cebulę oraz drobo posiekany czosnek. Smażyć do momentu, aż cebula się zeszkli. Boczek również usmażyć. Ma być chrupiący.
Jajka roztrzepać. Połączyć je ze śmietaną, połową parmezanu oraz ziołami. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą, choć ostrożnie, bo boczek i parmezan są słone.
Makaron ugotować w osolonej wodzie według wskazań na opakowaniu (al dente).
Następnie odcedzić bardzo dokładnie i przełożyć z
powrotem do garnka. Nie zalewać makaronu zimną wodą, ponieważ ma pozostać gorący.
Do makaronu dodać przygotowany boczek oraz cebulę. Wymieszać dokładnie. Na końcu dodać sos, mieszać (cały czas podgrzewając na minimalnym ogniu) wszystko, do momentu aż sos zgęstnieje i składniki się dobrze połączą (około pół minuty).
Do makaronu dodać przygotowany boczek oraz cebulę. Wymieszać dokładnie. Na końcu dodać sos, mieszać (cały czas podgrzewając na minimalnym ogniu) wszystko, do momentu aż sos zgęstnieje i składniki się dobrze połączą (około pół minuty).
Uwaga! Należy uważać aby sosu nie zagotować, bo może się zważyć.
Posypujemy resztą parmezanu.
jezus maria co to za profanacja!
OdpowiedzUsuńsmietana, czerwona cebula, ziola prowansalskie w carbonarze?!
Z tego co się orientuję to praktycznie w każdym przepisie na ten makaron jest śmietana oraz cebula. Jeśli znasz jakąs inną wersję to się pochwal zamiast bezpodstawnie krytykować. Ja lubię taką więc taka została zamieszczona na blogu.
Usuńniestety Aniu mylisz się.... carbonara to sos na bazie boczku, cebuli (niekoniecznie), czosnku, oliwy , jajek i parmezanu!!!! i nie ma tam grama śmietany, choć nie znaczy to, że jesli tak lubisz to nie masz tak robic, ale wtedy to nie klasyczna carbonara :/.... czyli tylko wariacja nt. carbonary
UsuńWiększość przepisów jakie można znaleźć w sieci (nawet tych zamieszczanych przez kucharzy takich jak Pascal czy Gordon Ramsay) jest właśnie z dodatkiem śmietany, taką wersję również jadłam we Włoszech, dlatego zdania nie zmienię :)
UsuńWedług mnie przepis jest bardzo fajny. Nie widziałam w życiu przepisu na carbonarę bez śmietany- nie oszukujmy się, śmietana tam bardzo pasuje. Jeśli ktoś się nie zna, to niech siedzi cicho ;)
OdpowiedzUsuńtrochę zmodyfikowałam i wyszło przepysznie! dziękuję za fajny przepis:-) więcej takich! :))
OdpowiedzUsuńna góre ciut zielonej pietruszki, kapitalnie pasuje
OdpowiedzUsuńale panika... śmietana to wspaniały dodatek smakowy...sama oliwa jej nie zastąpi.. i tez uważam ze we Włoszech najpopularniejsza jest ze śmietaną. ale nikt nikomu nie zabrania modyfikować smaków. Można podawać bez i tak czy siak to będzie carbonara :) mniam.. Beti
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne. Mąż zachwycony dzisiejszym obiadem. Polecam spróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń