środa, 23 stycznia 2013

Nuggetsy z kurczaka


Nuggetsy z kurczaka to super pomysł na szybki obiad. Dzieci będą szczególnie zachwycone. 
Ja osobiście przygotowuję je w piekarniku. Jest to w Moim odczuciu zdrowsza wersja od tych smażonych na oleju. Szczerze mówiąc przygotowane w ten sposób kurczaczki są o wiele lepsze, bardziej chrupiące.  Pierś z kurczaka możemy przygotować sobie dzień wcześniej. Przyprawić i włożyć do lodówki. Na drugi dzień zostanie nam tylko panierowanie i upieczenie. Idealnie nadają się również na imprezę czy przyjęcie dla dzieci. Polecam!!

Nuggetsy z kurczaka






Chrupiące kurczaczki 

Składniki:
·        dwie duże piersi z kurczaka

·        150 ml jogurtu naturalnego

·        150g krakersów

·        czosnek granulowany

·        sól, pieprz

·        przyprawa gyros

·        zioła prowansalskie

Panierka:

Wersja I:
·        ½ paczki krakersów
 
Wersja II:
·        3 łyżki bułki tartej

·        6 łyżek sezamu

Dip:

Wersja I:
·        5 łyżek majonezu

·        2,5 łyżki keczupu

·        1 łyżeczka octu winnego

·        pieprz

Wersja II:
·        4 łyżki jogurtu naturalnego

·        2 łyżki majonezu

·        łyżeczka soku z cytryny

·        sól, pieprz

·        2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę

Wykonanie:

Kurczaka kroimy w dość dużą kostkę. Przekładamy do miski, przyprawiamy i zalewamy jogurtem i mieszamy dokładnie. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut, można oczywiście zostawić go na całą noc.

Krakersy dokładnie kruszymy. Najlepiej włożyć je do worka i potraktować tłuczkiem.
Bułkę tartą mieszamy w misce z sezamem.

Obtaczamy  kurczaka w panierkach. Połowę  wrzucamy do worka z krakersami i energicznie mieszamy, żeby dokładnie się nimi pokrył. Pozostałego kurczaka panierujemy w sezamie wymieszanym z bułką tartą. Mięso układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut.

W tym czasie przygotowujemy dipy. 
Keczup mieszamy z majonezem, dodajemy ocet i doprawiamy pieprzem.
Jogurt naturalny łączymy z majonezem. Dodajemy czosnek i sok z cytryny. Doprawiamy sola i pieprzem według uznania.

Podajemy z dipami.

3 komentarze:

  1. Bardzo smaczne i "lekkie" danie

    OdpowiedzUsuń
  2. mi smakowało spróbujcie też w coca coli ;) Polecam

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo pyszne!!! Polecam też w coca - coli !!! Ja i moja wnusia zajadamy aż się uszy trzęsom ;)

    OdpowiedzUsuń