poniedziałek, 7 stycznia 2013

Ciasto czekoladowe z bezą orzechową


Tym razem proponuję wariację na temat ciasta czekoladowego.
Przepis zaczerpnęłam ze strony Domowe Wypieki.

Uwielbiam wszystko co czekoladowe. Dzień bez czekolady dniem straconymJ To niestety moje motto. No ale cóż… czekolada grzechu warta. Czasem trzeba pogrzeszyć. Gdy wpada mi w oko jakiś nowy przepis na ciasto czekoladowe to zdecydowanie zabieram się za pieczenie. I tak było w tym przypadkuJ

Wracając do ciasta. Nie jest to może moje ulubione ciasto czekoladowe. To miejsce zajmuje bezapelacyjnie Brownie i chyba tak pozostanie.
Ne znaczy to jednak, że ciasto nie jest godne poświęcenia odrobiny czasu w kuchniJ
Jest mocno czekoladowe, w konsystencji przypomina trochę Missisipii Mood Cake (również zachęcam do upieczenia-przepis na mojej stronie WŻ- http://www.wielkiezarcie.com/recipe92022.html), jest nieco gliniaste.

Połączenie czekolady z orzechową bezą jest naprawdę ciekawe.
Powidła śliwkowe idealnie przełamują słodycz bezy i świetnie podkreślają smak czekolady.

Polecam!!


Ciasto czekoladowe z bezą orzechową
 
 

 

Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm


Spód czekoladowy:

·         250 g mąki

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         ½ laski wanilii lub łyżeczka aromatu waniliowego

·         200 g cukru brązowego

·         3 czubate łyżki kakao dobrej jakości

·         szczypta soli

·         250 g margaryny lub masła

·         200 ml coca-coli

·         75 ml mleka

·         2 jajka
Beza:
  • 5 białek
  • 200 g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • ½  szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
·         Powidła śliwkowe lub dżem wiśniowy


Przygotowanie:
W naczyniu wymieszać  składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, sól i wanilie. Masło rozpuścić i odstawić do wystygnięcia. Jajka roztrzepać, połączyć z mlekiem, masłem oraz coca-colę.
Mokre składniki połączyć z suchymi i wymieszać mikserem na niskich obrotach.

Piekarnik nagrzać do 180ºC.Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Przygotowaną masę wylać do tortownicy.

Piec 35 minut.

W tym czasie należy przygotować bezę. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Gdy już będą ubite dodać mąkę, ocet i mód. Następnie cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier. Ubijać aż beza będzie lśniąca. Na końcu dodać orzechy i delikatnie połączyć z bezą.

Następnie wyjąć ciasto, posmarować je powidłami i nałożyć bezę. Zmniejszyć temperaturę do 150ºC. Ponownie wstawić do piekarnika na ok. 25-30 minut aż beza stwardnieje. Pozostawić w piekarniku do wystudzenia.

 

 




3 komentarze:

  1. Cieszymy się że ciacho smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale fajna ta czekoladowa beza! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przeboskie CIASTO. Sama próbowałam, polecam wszystkim, którzy kochają czekoladę:) jestem pewna, że ciasto szybko zniknie ze stołu ;)

    OdpowiedzUsuń