Tym razem proponuję wariację na temat ciasta
czekoladowego.
Przepis zaczerpnęłam ze strony Domowe Wypieki.Uwielbiam wszystko co czekoladowe. Dzień bez czekolady dniem straconymJ To niestety moje motto. No ale cóż… czekolada grzechu warta. Czasem trzeba pogrzeszyć. Gdy wpada mi w oko jakiś nowy przepis na ciasto czekoladowe to zdecydowanie zabieram się za pieczenie. I tak było w tym przypadkuJ
Wracając do ciasta. Nie jest to może moje ulubione
ciasto czekoladowe. To miejsce zajmuje bezapelacyjnie Brownie i chyba tak
pozostanie.
Ne znaczy to jednak, że ciasto nie jest godne
poświęcenia odrobiny czasu w kuchniJJest mocno czekoladowe, w konsystencji przypomina trochę Missisipii Mood Cake (również zachęcam do upieczenia-przepis na mojej stronie WŻ- http://www.wielkiezarcie.com/recipe92022.html), jest nieco gliniaste.
Połączenie czekolady z orzechową bezą jest naprawdę
ciekawe.
Powidła śliwkowe idealnie przełamują słodycz bezy i świetnie podkreślają smak czekolady.
Powidła śliwkowe idealnie przełamują słodycz bezy i świetnie podkreślają smak czekolady.
Polecam!!
Ciasto
czekoladowe z bezą orzechową
Składniki na
tortownicę o średnicy 25 cm
Spód
czekoladowy:
·
250 g mąki
·
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
·
½ laski wanilii
lub łyżeczka aromatu waniliowego
·
200 g cukru
brązowego
·
3 czubate łyżki
kakao dobrej jakości
·
szczypta soli
·
250 g margaryny
lub masła
·
200 ml
coca-coli
·
75 ml mleka
·
2 jajka
Beza:
- 5 białek
- 200 g drobno posiekanych orzechów włoskich
- ½ szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka octu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
·
Powidła
śliwkowe lub dżem wiśniowy
Przygotowanie:
W naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, sól i wanilie. Masło rozpuścić i odstawić do wystygnięcia. Jajka roztrzepać, połączyć z mlekiem, masłem oraz coca-colę.
Mokre składniki połączyć z suchymi i wymieszać
mikserem na niskich obrotach.W naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, sól i wanilie. Masło rozpuścić i odstawić do wystygnięcia. Jajka roztrzepać, połączyć z mlekiem, masłem oraz coca-colę.
Piekarnik nagrzać do 180ºC.Tortownicę wysmarować masłem i wysypać
bułką tartą.
Przygotowaną masę wylać do tortownicy.
Piec 35 minut.
W tym czasie należy przygotować bezę.
Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Gdy już będą ubite dodać mąkę, ocet i
mód. Następnie cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier. Ubijać aż beza
będzie lśniąca. Na końcu dodać orzechy i delikatnie połączyć z bezą.
Następnie wyjąć ciasto, posmarować je
powidłami i nałożyć bezę. Zmniejszyć temperaturę do 150ºC. Ponownie wstawić do
piekarnika na ok. 25-30 minut aż beza stwardnieje. Pozostawić w piekarniku do
wystudzenia.
Cieszymy się że ciacho smakowało :)
OdpowiedzUsuńale fajna ta czekoladowa beza! :)
OdpowiedzUsuńPrzeboskie CIASTO. Sama próbowałam, polecam wszystkim, którzy kochają czekoladę:) jestem pewna, że ciasto szybko zniknie ze stołu ;)
OdpowiedzUsuń