Zdecydowanie warto wypróbować !!!
Muffiny TOFFIFEE
Składniki na 12 muffinek :
Składniki suche:
·
300 g mąki
·
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
·
5 łyżek
kakao
·
180 g
cukru dark muscovado
Składniki mokre:
·
200 ml
coca-coli
·
3 jajka
·
100 ml
oleju
·
1 łyżka
syropu orzechowego lub aromatu orzechowego (używam
syropu Monini lub Victoria’s)
·
2 łyżki
likieru orzechowego lub wódki
Dodatkowo:
·
Nutella
·
Masa
kajmakowa
·
Orzechy
laskowe
Krem:
·
200 g
bardzo miękkiego masła
·
1 ,5
szklanki cukru pudru
·
garść
orzechów laskowych
·
1 łyżka
likieru orzechowego
·
1 łyżeczka
aromatu orzechowego lub syropu orzechowego
·
1 łyżka
śmietany
lub mleka
Przygotowanie:
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche. W drugim mokre. Połączyć
wszystko składniki. Nie mieszać
zbyt długo.
Przygotować
formę
do pieczenia. Można wyłożyć
ją
papilotkami. Przygotowaną
masę
przelać
do formy na muffinki. UWAGA!! Każde zagłębienie zalewamy
ciastem tylko do połowy.
Nakładamy
łyżeczkę
masy kajmakowej, łyżeczkę nutelli oraz posiekanego orzecha
laskowego. Zalewamy resztą ciasta.
Pieczemy 25 minut w
temperaturze 200 stopni.
Przygotowujemy krem.
Orzechy tłuczemy
na bardzo drobno. Masło miksujemy na najwyższych
obrotach. Wsypujemy do niego cukier puder i wlewamy likier, aromat, śmietanę.
Ucieramy, aż masa zrobi się
puszysta i gładka. Dodajemy orzechy i mieszamy. Krem można również zabarwić
na dowolny kolor barwnikami spożywczymi.
Upieczone muffinki
studzimy. Dekorujemy kremem oraz posypujmy wiórkami czekoladowymi.
Wyglądają kalorycznie, a im bardziej kaloryczne tym lepiej!
OdpowiedzUsuńależ tu kolorowo :) ślicznie ! i czuję zapach tych czekoladowych muffinek :) ubóstwiam
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale, choć kremy maślane to nie do końca moja bajka :)
OdpowiedzUsuńMożna zawsze z kremu zrezygnować albo zamiast maslanego zrobić śmietanowy:) Ja chyba właśnie tak spróbuje zorbić nastęnym razem.
OdpowiedzUsuń