Ostatnio na prezent urodzinowy
mojej przyjaciółki upiekłam wspaniałe ciasteczka. Przepis zaczerpnęłam ze
strony Moje wypieki http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasteczka-z-zurawinami,-platkami-owsianymi-i-czekolada
Oczywiście zmieniłam go według własnych upodobań. Ciasta wyszły przepyszne, mięciutkie, aromatyczne i ekspresowe w wykonaniu. Przepis można dowolnie modyfikować, dodając ulubione dodatki (orzechy, żurawinę, migdały, skórkę pomarańczową, suszone wiśnie itd.). Myślę że nawet z samą czekoladą były by obłędne.
Ciasteczka polecam na święta, można je przygotować wcześniej i przechowywać w pojemniku.
Zdecydowanie jeszcze nie raz je zrobię, tym bardziej, że moja mama dodała je do twojego TOP 3 ulubionych wypieków:)
Gorąco polecam!!!
CIASTKA CZEKOLADOWO-BAKALIOWE Z PŁATKAMI OWSIANYMI
Oczywiście zmieniłam go według własnych upodobań. Ciasta wyszły przepyszne, mięciutkie, aromatyczne i ekspresowe w wykonaniu. Przepis można dowolnie modyfikować, dodając ulubione dodatki (orzechy, żurawinę, migdały, skórkę pomarańczową, suszone wiśnie itd.). Myślę że nawet z samą czekoladą były by obłędne.
Ciasteczka polecam na święta, można je przygotować wcześniej i przechowywać w pojemniku.
Zdecydowanie jeszcze nie raz je zrobię, tym bardziej, że moja mama dodała je do twojego TOP 3 ulubionych wypieków:)
Gorąco polecam!!!
CIASTKA CZEKOLADOWO-BAKALIOWE Z PŁATKAMI OWSIANYMI
- 1,5 szklanka mąki
- łyżeczka sody
oczyszczonej
- ¾ szklanki brązowego
cukru (można dać więcej jeśli ktoś lubi słodsze wypieki)
- pół łyżeczki cynamonu
- 200 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- ½ opakowania cukru waniliowego
- 1,5 szklanki płatków
owsianych
- 3/4 szklanki posiekanej
czekolady (ja użyłam mlecznej z kawałkami batoników Daim)
- pół szklanki żurawiny (jeśli jest większa można posiekać)
- 1/3 szklanki skórki pomarańczowe (kandyzowanej)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!!
W misce wymieszać mąkę pszenną, płatki owsiane, cynamon,
sodę, sól.Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać jajka, aromat, cukier waniliowy i dalej ucierać. Do masy wsypać suche składniki i zmiksować. Na sam koniec dodać posiekaną czekoladę, skórkę pomarańczową i żurawinę wszystko delikatnie wymieszać.
Przygotować 2 blachy. Wyłożyć je papierem do pieczenia. Ciasto nabierać na lekko zmoczoną wodą łyżkę i układać na blaszkach, w sporych odstępach.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 16 minut, aż ciasteczka lekko się
ze złocą.
no to sweetaśne cookies należą do mnie :) wczytuję się...szaleństwo w kuchni...a w finiszu będzie opinia :D do zaś szalona blogerko :P
OdpowiedzUsuńAniu zrobiłam te ciasteczka na święta :) i mimo iż proporcje dodatków zostały zachwiane ( ciężko było przetłumaczyć Filipkowi że ma wrzucić tylko pół szklanki żurawiny jak ona mu się tak podobała że dodał całą )to ostatecznie ciasteczka wyszły pyszne i Darek większość pochłonął :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :)