Łosoś teriyaki
Składniki dla 2 osób
Składniki:
- Około 400g fileta z
łososia (dwa dość duże i grube kawałki)
- 1/3 korzenia imbiru
- 1/2 cebulki dymki
(zielonej części)
- 1/2 papryczki chili
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 cytryny
- 1/2 limonki
- 50 ml sosu sojowego
ciemnego
- 2 łyżki sosu sojowego
jasnego
- 2 łyżki sosu teriyaki
(opcjonalnie)
- 40 ml białej wódki
- 40 ml octu ryżowego
- 50 ml miodu
- oleju
- 2 woreczki ryżu basmati
Przygotowanie:
Rybę kroimy w dość dużą kostkę (około 3 cm ) i obtaczamy w mące ziemniaczanej.
Imbir i papryczkę chilli siekamy drobno. Dymkę kroimy w kawałki.
Gotujemy ryż.
Przygotowujemy sos. Miód podgrzewamy na mały ogniu, aż będzie płynny.
Następnie dodajemy do niego: sosy sojowe, wódkę, ocet, oraz wyciśnięty
sok z cytryny i limonki. Mieszamy cały czas podgrzewając do momentu aż
składniki się połączą.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy imbir i papryczkę
chili. Podsmażamy. Dodajemy łososia i
podsmażamy przez około 4 minuty. Ja wolę bardziej wysmażonego, jeśli ktoś lubi
różowego w środku wystarczy smażyć przez 2 minuty. Łososia należy mieszać delikatnie ponieważ
łatwo się rozpada. Całość zalewamy wcześniej przygotowanym sosem i podgrzewamy
do momentu, aż zgęstnieje. Na
końcu dodajemy dymkę.
Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy przykrytego pokrywką. W tym
czasie nakładamy ryż. Łososia posypujemy sezamem.
Pyszne danie !! Jednak pod warunkiem że lubi się ryby
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie i zdrowo... super przepis! pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń