niedziela, 30 grudnia 2012

Łosoś teriyaki

Dziś proponuję łososia na sposób azjatycki. Pomysł zaczerpnięty z programu Master Chef. Rybka wyszła naprawdę pyszna. Bardzo aromatyczna i delikatna. Danie można również przygotować używając gotowego sosu Teriyaki np. Tao Tao, jednak moim zdaniem przygotowany samemu smakuje o niebo lepiej.  Polecam.

Łosoś teriyaki

 
Składniki dla 2 osób

Składniki:

  • Około 400g fileta z łososia (dwa dość duże i grube kawałki)
  • 1/3 korzenia imbiru
  • 1/2 cebulki dymki (zielonej części)
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 limonki
  • 50 ml sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki sosu teriyaki (opcjonalnie)
  • 40 ml białej wódki
  • 40 ml octu ryżowego
  • 50 ml miodu
  • oleju
  • 2 woreczki ryżu basmati

Przygotowanie:

 
Rybę kroimy w dość dużą kostkę  (około 3 cm) i obtaczamy w mące ziemniaczanej.

Imbir i papryczkę chilli siekamy drobno. Dymkę  kroimy w kawałki.

Gotujemy ryż.

Przygotowujemy sos. Miód podgrzewamy na mały ogniu, aż będzie płynny.  Następnie dodajemy  do niego: sosy sojowe, wódkę, ocet, oraz wyciśnięty sok z cytryny i limonki. Mieszamy cały czas podgrzewając do momentu aż składniki się połączą.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy imbir i papryczkę chili.  Podsmażamy. Dodajemy łososia i podsmażamy przez około 4 minuty. Ja wolę bardziej wysmażonego, jeśli ktoś lubi różowego w środku wystarczy smażyć przez 2 minuty.  Łososia należy mieszać delikatnie ponieważ łatwo się rozpada. Całość zalewamy wcześniej przygotowanym sosem i podgrzewamy do momentu, aż zgęstnieje. Na  końcu dodajemy dymkę.

Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy przykrytego pokrywką. W tym czasie nakładamy ryż. Łososia posypujemy sezamem.

2 komentarze:

  1. Pyszne danie !! Jednak pod warunkiem że lubi się ryby

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda smakowicie i zdrowo... super przepis! pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń