Dziś chciałabym zaproponować jedno z popularniejszych dań serwowanych w
restauracjach z chińskim jedzeniem w USA. Obok Kurczaka Generała Tso, było to
moje ulubione danie, które namiętnie zamawialiśmy razem z mężem :)
Długo szukałam przepisu , który pozwolił by mi odtworzyć mojego ukochanego
kurczaka. W końcu po kilku próbach efekt mnie zadowolił.
Zapraszam do
wypróbowania, bo jest naprawdę smaczny. Jest łatwy i szybki w wykonaniu. Jeśli jesteście fanami panierowanych kurczaków z KFC to na pewno wam zasmakuje moja azjatycka wersja:)
Salty-Spicy-Crispy
Chicken, czyli kurczak w chrupiącej panierce na sposób azjatycki
Składniki:
·
2
piersi z kurczaka pokrojone w 1 cm kawałki
·
1 jajko
·
1/2
szklanki skrobi ziemniaczanej
· 1/4 szklanki
skrobi kukurydziana (nie jest
konieczna, można użyć tylko mąki ziemniaczanej jeśli nie mamy skrobi
kukurydzianej)
·
papryczka
chili
·
cebulka
dymka (zielona część)
·
2
łyżki sosu sojowego jasnego
·
2
łyżki Mirin (ocet ryżowy)
·
2
łyżki cukru
·
1
łyżka czosnku granulowanego
·
2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
·
1
łyżeczka pieprzu
·
1
łyżka soli
·
olej
do smażenia
Kurczaka kroimy na kawałki. Przekładamy do miski i dodajemy: czosnek, sos sojowy, ocet ryżowy,
cukier, 1 łyżeczkę przyprawy 5 smaków i biały pieprz.
Marynujemy kurczaka przez godzinę.
Do kurczaka dodajemy roztrzepane jajko. Dokładnie
mieszamy. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę ziemniaczaną , skrobię kukurydzianą,
pozostałą łyżeczkę przyprawy 5 smaków i
sól. Jest to nasza panierka. Każdy kawałek kurczaka panierujemy dokładnie w przygotowanej mące z przyprawami. Odstawiamy przygotowane mięso.
W tym czasie
rozgrzewamy w woku olej (UWAGA: kurczak powinien być cały zanurzony w oleju).
Smażymy kurczaka
partiami, aż uzyska złoty kolor (około 5 minut).Wyjmujemy z oleju i odsączamy nadmiar oleju papierowym ręcznikiem.
Olej na którym
smażyliśmy kurczaka wylewamy.
Kroimy cebulkę
dymkę i papryczkę chilli. W woku podsmażamy papryczkę chilli, dodajemy kurczaka
i chwilę smażymy aby przeszedł aromatem papryczki. Posypujemy dymką. Podajemy z
ryżem basmanti.
kurczaczki - rewelacja ! rozpływają się w ustach... istny raj !:)
OdpowiedzUsuńTe kurczaki to jedna z najpyszniejszych rzeczy jaką udało mi się ugotować :) Dziękuje!!
OdpowiedzUsuń