czwartek, 20 grudnia 2012

Pity z mięsem mielonym na sposób indyjski

Pity z mięsem mielonym na sposób indyjski

Pyszne pity nadziane mięsem mielonym przyprawionym po indyjsku, z warzywami i sosem jogurtowo-czosnkowym. Danie szybkie, bardzo łatwe w przygotowaniu. Idealnie sprawdza się na szybki obiad. Mięso można przygotować wcześniej i przed podaniem tylko podgrzać.
Polecam!






Składniki na 4 pity:


Mięso:
  • 400g zmielonego mięsa indyka (może być również inny rodzaj np. szynka wieprzowa)
  • 1/2cebuli drobno posiekanej
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki mieszanki garam masala (używam przyprawy Prymat Bombay Masala)
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 świeżej papryczki chili,
  • olej

Dodatki:
·         sałata lodowa
·         pomidor
·         cebulka dymka
·         4 chlebki pita
·         6 pieczarek

Sos:
  • jogurt naturalny (małe opakowanie)
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka musztardy
  • łyżka majonezu
  • sok z cytryny (do smaku)


Przygotowanie:

Mięso mieszamy dokładnie z  przyprawami. Cebulę siekamy w drobna kosteczkę. .
Na dużą patelnię wlej olej, podsmaż cebulę, gdy się zeszkli dodaj mięso. Smaż około 10 minut aż się zarumieni.

Pomidory kroimy w kostkę, sałatę siekamy. Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy. Doprawiamy sola i pieprzem.

Pity przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja smaruję je delikatnie woda i wkładam do piekarnika nadzianego do 200 stopni na 4-5 minut.  do środka pit włóż rozdrobnione kotlety, sałatę, pomidora, ogórka, cebulę i polej sosem jogurtowo-czosnkowym.

Przygotowujemy sos. Mieszamy jogurt z resztą składników. Doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem.  W razie potrzeby dodajemy trochę soku z cytryny.

Odcinamy od jeszcze ciepłej pity jeden bok i faszerujemy mięsem i warzywami. Od razu podajemy. Sos podajemy obok.

1 komentarz: