Dziś proponuję bardzo smaczną i moim zdaniem trochę zdrowszą odmianę kotletów schabowych. Zamiast tradycyjnej panierki użyłam płatków owsianych. Przepis zaczerpnęłam od Pascala.
Naprawdę polecam.
Porcja dla dwóch osób:
Kotlety schabowe w panierce z płatków owsianych
Składniki
- 2 grube plastry schabu
- 1 jajko
- ¼ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki płatków owsianych
- ¼ szklanki bułki tartej
- sól, pieprz
- mielona ostra papryka
- czosnek granulowany
- łyżka sosu sojowego
- łyżka masła
- olej
Zawijamy mięso w folię, lub woreczek jednorazowy. Kotlety rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy. Przygotowujemy panierkę. Mieszamy płatki owsiane z bułką tartą. Do miski wbijamy jajo, roztrzepujemy widelcem. Przesypujemy mąkę pszenną na osobny talerz. Każdy kawałek, obtaczamy najpierw w mące, potem jajku i mieszance płatków z bułką tarta.
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotlety z każdej strony aż się zarumienią. Na usmażone plastry schabu nakładamy odrobinę masła. Podgrzewamy do momentu roztopienia masła.
SmacznegoJ
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńFajnie tutaj, cieplutko tak i swietne słitaśne tło. Nie podoba mi się za to nagłówek. Przepisy fajne, moze sama z niektorych skorzystam. Drobna sugestia: nie rób zdjęć smażących sie kotletow, bo jak schabowe sie smaza kazdy widzi. popracuj tez nad kadrowaniem i ogolna jakoscia zdjec, bo to od nich zalezy, czy ktos bedzie chcial zrobic taka sama potrawe w domu. Pozdrawiam http://weroswera.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńDzięki za sugestię:) Co do tła to nigdy się nie dogodzi wszystkim. Kwestia gustu, mnie się osobiście podoba. Może popracuję nad kolorami. Zdjęcia nie są takie łatwe do zrobienia jak się wydaje. Nie mam niestety dobrego aparatu więc wychodzą średnio. Talentu fotograficznego również u mnie nie zawiele, ale może z czasem będą lepsze.
Usuńa mi się podoba :)
OdpowiedzUsuń