Dziś zdecydowałam się zamieścić przepis na przepyszny torcik. Przepraszam po
raz kolejny za jakoś zdjęć. Tort robiłam już jakiś czas temu i jedyne zdjęcia
jaki mi pozostały to te które wstawiłam z przepisem na WŻ.
Wracając do ciacha... Jest to zdecydowanie mój ulubiony tort. Nie wymaga
wielkiego wysiłku.
Wbrew pozorom jest dość lekki. Nie jest też bardzo słodki, zdecydowanie na
jednym kawałku nie poprzestaniemy.
Polecam wszystkim miłośnikom Nutelli i czekoladek Ferrero Rocher:)
Tort Ferrero
Rocher
Składniki
(tortownica o średnicy 25cm):
Ciasto:
·
450 g mąki pszennej tortowej
·
180g cukru (dodałam 100g)
·
2 łyżeczki proszku do pieczenia
·
2 łyżeczki sody
·
130 g niesłodzonego kakao w proszku
·
2 jajka
·
300 ml mleka
·
120 ml ciepłej wody
Masa:
·
1 słoik Nutelli (ten średni)
·
500 g serka Mascarpone
·
Łyżeczka żelatyny rozpuszczona w ¼ wody
·
250 g orzechów laskowych lub włoskich
·
100 g wafli orzechowych
Poncz:
·
3-4 kieliszki wódki
·
kieliszek likieru orzechoweg
Wykonanie:
Formę smaruje masłem i posypuje bułka
tartą (tylko same dno). Rozgrzewam piekarnik do 180 ° C. Łączę suche składniki
w jednej misce. W drugiej łączę składniki mokre. Powoli dodaję składniki mokre
do suchych, cały czas mieszając mikserem. Gotowe ciasto wlewam do tortownicy.
Piekę przez 20 minut, potem zmniejszam temperaturę do 160° C i piekę jeszcze 25
minut. Po upieczeniu odstawiam ciasto do wystygnięcia. Zimne ciasto kroję na 3
części.
3-4 kieliszki wódki mieszam z kieliszkiem
likieru orzechowego. Można oczywiści użyć samej wódki lub rumu.
Masa:
Orzechy zmielić bardzo drobno. Najlepiej
włożyć do worka i rozbić tłuczkiem. Nutellę mieszam z serkiem mascarpone,
dodaję 3/4 orzechów. Dodaję przestudzoną żelatynę . Krem najlepiej zmiksować
mikserem i włożyć do lodówki na 30 min.
Pierwszy blat wkładam z powrotem do
tortownicy i nasączam alkoholem. Smaruję kremem. Posypuję pokruszonymi waflami
(około ¼ z całości należy zostawić na przybranie, a resztę wykorzystać do
kremu). Nakładam kolejny blat, nasączam go alkoholem, smaruję masą, oraz
posypuję waflami. Całość przykrywam kolejnym blatem. Nasączam go pozostałym
alkoholem. Odpinam boki tortownicy. Wierzch oraz boki tortu smaruje dokładnie
pozostałą masą Posypuje pokruszonymi waflami oraz wiórkami czekoladowymi. Gotowe
ciasto wkładam do lodówki na min. 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz