Jedna z najlepszych szarlotek,
jakie upiekłam. Nie ma lepszej kombinacji niż jabłka, kruszonka oraz
karmelizowane migdały. Do jej upieczenia zainspirowała mnie książka Basi Ritz.
Przeglądałam ją w księgarni, i rzucił mi się w oczy przepis na podobną
szarlotkę. Oczywiście od razu nabrałam na taką ochotę i oto moja wersjaJ
Przepis na pewno nie raz
powtórzę, następnym razem może dodam jeszcze więcej jabłekJ
Polecam gorąco !!
Jabłecznik
z kruszonką i karmelizowanymi migdałami
Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
Ciasto
kruche:
- 250
g mąki tortowej
- 0,5
kostki masła
- 1
jajko
- 0,5
szkl. cukru
- 1-2
łyżki śmietany
- 1
łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5
paczki cukru waniliowego
Składniki
na kruszonkę:
- 1/4
kostki masła
- 1/2
szklanki brązowego cukru
- 3/4 szklanki mąki
Migdały:
·
Około 75 g migdałów w płatkach
·
2 łyżki cukru brązowego
·
1 łyżka masła
·
1 łyżka miodu
Jabłka:
·
Około 8-9 jabłek średniej wielkości
·
1 łyżka masła
·
1/2 łyżeczki cynamonu
·
½ opakowania cukru waniliowego
·
2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier łączymy. Następnie dodajemy masło pokrojone w kostkę. Masło siekamy nożem aby połączyło się z pozostałymi składnikami. Dodajemy jajka oraz śmietanę. Ciasto należy schłodzić przez 15 minut z zamrażarce aby lepiej się wałkowało.
W tym czasie przygotowujemy jabłka. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić kawałki. Wszystko zależy jaką konsystencję jabłek lubimy. Czy chcemy uzyskać z nich mus czy raczej wolimy żeby w jabłeczniki czuć było ich kawałki. Ja preferuję drugą opcję, więc kroję jabłka na większe cząstki. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy przygotowane jabłka i dusimy około 7 min na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Aby przygotować kruszonkę należy rozpuszczamy masło, następnie odstawiamy na kilka minut aby lekko przestygło. Dodajemy cukier i mąkę. Ucieramy aż powstanie kruszonka. Jeśli kruszonka nie jest sypka dodaję jeszcze mąkę aż uzyskam zadowalającą konsystencję.
Ciasto przekładamy do tortownicy. Wykładamy całe jej
dno oraz boki na wysokość około 1-2 cm. Podpiekamy w nagrzanym piekarniku przez około
10 minut w temperaturze 200°C.
Na końcu przygotowujemy migdały. W rondlu należy rozpuszczamy masło ,dodajemy cukier i miód. Czekamy aż się rozpuści, cały czas mieszając. Gdy powstanie karmel dodajemy migdały i całość gotuj jeszcze przez chwilę.
Podpieczone ciasto wyjmujemy, nakładamy jabłka, następnie
posypujemy kruszonką oraz migdałami.
Ciasto piec przez ok. 30min. w temperaturze 200°C, aż się
zarumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz