Składniki:
- 0,4 kg mięsa mielonego (użyłam wołowo-wieprzowego)
- 1 duże jajko
- 1/3 szklanki bułki tartej
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/3 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka curry
- 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 3/4 szklanki coli
- 1 papryczka chili
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
Składniki:
Mięso przyprawiamy
wszystkimi przyprawami i odkładamy do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Mięso dokładnie mieszamy z jajkiem i bułką tartą
(najlepiej wyrabiać je ręką). Formujemy klopsiki o średnicy mniej więcej 3-4
centymetra. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Klopsy pieczemy
30 minut.
W tym czasie przygotowujemy glazurę. Papryczkę chili
bardzo drobno siekamy.
Cukier, papryczki, sos sojowy i colę łączymy i
przelewamy do rondelka. Glazurę
podgrzewamy na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia. Kiedy się zagotuje,
zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy
około 7-10 minut. Syropu należy cały
czas pilnować, gdyż może się łatwo przypalić lub wykipieć z garnka. Gotujemy do
momentu, aż glazura zgęstnieje, strukturą powinna przypominać karmel.
Upieczone klopsiki wyjmujemy z piekarnika i przekładamy
do garnka z glazurą. Dokładnie każdego z nich pokrywamy glazurą.
ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuń