Składniki:
- 4 jajka
- 200 g masła
- 200 g zmielonych orzechów laskowych
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 150 g drobnego cukru trzcinowego
- 2 łyżki rumu
Krem:
- 200 g serka mascarpone
- 5-6 łyżek Nutelli
- Marmolada lub dżem pomarańczowy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.
Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli
wodnej, odstawiany do przestygnięcia. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka
miksujemy z cukrem, na puszystą masę. Stopniowo dodajemy czekoladę, cały czas
miksując. Dodajemy orzechy, rum i miksujemy.
Białka ubijamy na sztywną pianę . Za
pomocą łyżki delikatnie łączymy pianę z masą.
Formę o średnicy około 20 cm wykładamy papierem
do pieczenia, boki smarujemy masłem. Przelewamy gotową masę. Pieczemy około 50
minut.
Studzimy w uchylonym piekarniku.
wygląda rewelacyjnie:) uwielbiam czekoladowe ciasta:)
OdpowiedzUsuńmusi być pyszne... :-)
OdpowiedzUsuń