Przepis
na tę pizzę podpatrzyłam na blogu Babeczka Piecze i Gotuje. Szukałam przepisu
na „leżakujące” ciasto na pizzę od momentu zobaczenia programu Top Chef. W
jednym z odcinków kucharze odwiedzili pizzerię specjalizująca się w pizzy
neapolitańskiej na dojrzewającym cieście. Bardzo zaciekawiła mnie ta metoda. Przepis
odbiega trochę od oryginału ale postanowiłam wypróbować i nie zawiodłam się. Zdecydowanie
najlepszy przepis na ciasto na pizzę jakie do tej pory robiłam. Ciasto jest
chrupiące, przypomina te z najlepszych pizzerii. Naprawdę polecam!!
Najlepsze
„dojrzewające” ciasto na pizzę
Składniki:
- 3/4 opakowania suchych drożdży
- 2 szklanki ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 4,5 szklanki mąki (używam specjalnej mąki do pizzy)
- 1 płaska łyżka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ulubione dodatki
Przygotowanie:
W misce mieszamy drożdże z 1/2 szklanki ciepłej wody
(woda nie może być wrząca) i cukrem. Odstawiamy na około 10 minut. Mąkę
mieszamy z solą. Kiedy zaczyn się spieni dodajemy pozostałą wodę oraz suche
składniki.
Wyrabiamy ciasto do momentu aż wszystkie składniki
połączą. Dodajemy oliwę z oliwek i zagniatamy ciasto na jednolitą konsystencję.
Ciasto owijamy folią spożywczą lub przekładamy do woreczka. Wkładamy do lodówki
na noc.
Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie części.
Ciasto rozwałkowujemy i układamy na natłuczonej oliwą
blaszce do pieczenia. Dodajemy ulubione dodatki.
Pieczemy przez około 12-15 minut do momentu aż ciasto się przyrumieni. Smacznego!
Ps. Jeśli
chcemy uzyskać pizzę na grubym cieście używamy całości ciasta i po prostu
rozwałkowujemy je na odpowiednią do waszych upodobań grubość. Nie musicie
również od razu wykorzystywać całego ciasta, gdyż może ono leżeć nawet 3 dni w
lodówce.
Ja osobiście robiłam zarówno wersję na grubym, jak i na cienkim cieście i obie wyszły pyszne.
wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasto z dodatkiem oliwy :)
OdpowiedzUsuń