Pyszne i zdrowe ciasteczka owsiane, które
sprawdzą się zarówno jako przekąska do
szkoły czy pracy oraz jako słodki prezent dla ukochanej osoby.
Ciastka są bardzo pożywne, przepis możecie modyfikować, wg własnych upodobań, zamieniając np. żurawinę czy śliwki na inne ulubione bakalie. Jeśli chcecie pozbyć się jeszcze kilku kalorii możecie zrezygnować z dodatku czekolady.
Ciastka są bardzo pożywne, przepis możecie modyfikować, wg własnych upodobań, zamieniając np. żurawinę czy śliwki na inne ulubione bakalie. Jeśli chcecie pozbyć się jeszcze kilku kalorii możecie zrezygnować z dodatku czekolady.
Ciasteczka owsiane z bakaliami i sezamem
Składniki:
- 70 g margaryny
- 1/2 szklanki otrębów owsianych
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- 1/3 szklanki łuskanego słonecznika
- 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
- 2 szklanki płatków owsianych górskich
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 90 g mlecznej czekolady
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru brązowego (możemy zastąpić również słodzikiem lub Stevią)
- 3 łyżki miodu lub syropu buraczanego
- szczypta soli
- 1/2 szklanki sezamu
- ½ szklanki śliwek suszonych
- ½ szklanki mąki owsianej
Przygotowanie:
Blaszkę
wykładamy papierem do pieczenia.
Margarynę,
miód, cukier podgrzewamy. Kiedy składniki się połączą zdejmujemy z ognia i
studzimy.
Śliwki i
czekoladę kroimy na drobną kosteczkę. Mąkę mieszamy z płatkami owsianymi,
otrębami, solą, migdałami, słonecznikiem, sezamem, śliwkami, czekoladą i żurawinę.
Wszystko dokładnie mieszamy. Do suchych składników dodajemy roztrzepane jajko
oraz ostudzoną masę. Dokładnie zagniatamy wszystkie składniki. Jeśli masa nie
będzie się dostatecznie lepiła możecie użyć nieco więcej miodu. Z masy lekko zwilżoną dłonią formujemy
ciasteczka i wykładamy na blaszkę.
Pieczemy
około 15-20 min w temperaturze 170 stopni.
pyszne ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńCiastka mi nie wyszły...ale to ze względu na moje "świetne" pomysły modyfikujące przepis. Zamiast płaskich ciastek ulepiłam kulki, co nie było najlepszym pomysłem, gdyż wszystko mi się rozsypało w piekarniku....w związku z tym, że coś musiałam następnego dnia zanieść do pracy, a w planach były jeszcze muffinki bananowe...połączyłam te dwa smakołyki.
OdpowiedzUsuńDo połowy foremki nalałam ciasta na muffinki, następnie pokruszyłam spieczone ciastka owsiane i upiekłam mufiny bananowo-owsiankowe z bakaliami i sezamem...o dziwo, pięknie wyglądają i smakują oszałamiająco ;)
Bardzo serdecznie dziękuje :)
Jesteś moją największą inspiracją :)
Dziękuję bardzo za ten jak i inne komentarze:) Cieszę sie że udało ci się jakoś wybrnąć z sytuacji i mimo wszystko uratować ciasteczka. Ja również zawsze wszystko modyfikuje, czasami z fatalnym, skutkiem ale chyba o to chodzi aby byc kreatywnym i dodawać do wszystkiego swoje pomysły.
Usuń