Lamington, czyli kostka kokosowa
Składniki:
Ciasto:
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 100 ml oleju
- 100 ml mleka
- 70 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
- 150 g masła
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
- 60 g cukru
- 4-5 łyżek kakao
Dodatkowo:
- około 300 g wiórków kokosowych
- ½ opakowania marmolady (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Mąkę z proszkiem
przesiewamy. Jajka ubijamy z cukrem na białą, puszystą masę. Stopniowo po łyżce
dodajemy na przemian olej, mleko oraz suche składniki.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blaszkę o wymiarach
około 23 cm na 33 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i pieczemy około
25-30 minut, do tzw. "suchego patyczka". Wyjmujemy
i pozostawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy polewę zagotowując w rondelku wszystkie składniki. Polewę
odstawiamy na 10 minut aby ostygła i lekko zgęstniała. Wiórki kokosowe
przesypujemy na talerz.
Ciasto kroimy
na kwadraty. Jeśli chcemy przełożyć kwadraciki marmoladą, to przekrajamy każdy wzdłuż i smarujemy. Każdy kwadracik zanurzamy w
polewie z obu stron, następnie wkładamy do kokosu obsypując ja dokładnie z
każdej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz