czwartek, 18 września 2014

Ciasteczka owsiane z amarantusem

Amarantus, jest to jedna z najstarszych roślin uprawnych świata, historia amarantusa sięga 4000 lat p.n. e. Używany był już przez Inków, Majów czy Indian do wyrobu tradycyjnych potraw.
To zboże charakteryzujące się wysokimi wartościami odżywczymi i zdrowotnymi.
Bogate w błonnik, żelazo i białko,  nie zawiera glutenu, więc jest doskonałym składnikiem dla osób stosujących dietę bezglutenową.  Amarantus zawiera skwaleny oraz antyoksydanty, które opóźniają procesy starzenia i przeciwdziałają chorobom.
Choć mało popularny ostatnio coraz bardziej doceniony. Ja swoją przygodę z amarantusem dopiero zaczynam, ale na pewno będę sięgać po niego częściej.
Zapraszam zatem na mój pierwszy eksperyment w postaci pysznych ciasteczek.

Ciasteczka owsiane z amarantusem



Składniki:
  • 2/3 szklanki amarantusa
  • 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 jajko
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • ¼ szklanki suszonych wiśni , żurawiny lub rodzynek
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • ½ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 1 banan

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Płatki owsiane rozdrabniamy  w malakserze. Czekoladę bardzo drobno siekamy albo rozdrabniamy używając malaksera. Banana rozdrabniamy za pomocą widelca.
Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy na jednolitą masę.

Blachę wkładamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy kulki, następnie rozpłaszczamy. Masa będzie klejąca, dobrze zwilżyć nieco dłonie, ułatwi Wam to nieco lepienie ciastek.


Pieczemy ciastka około 15-17 minut, aż będą rumiane. 

1 komentarz: