Jeśli szukacie pomysły na pyszną, zdrową
przekąskę, która nie wymaga spędzenia długiego czasu w kuchni to zapraszam do
zapoznania się z poniższym przepisem.
Idealna propozycja kiedy macie ochotę na
coś słodkiego między posiłkami. Ciasteczka są bardzo sycące i bogate w błonnik.
Polecam!!
Ciastka owsiane z bananem i gorzką
czekoladą
Składniki:
- 1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 0,5 szklanki płatków owsianych górskich
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki mąki migdałowej
- 4 łyżki otrębów owsianych
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 3-4 łyżki miodu
- 1 banan
- 1 łyżeczka sody
- 40 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Płatki owsiane błyskawiczne mielimy w blenderze na
mączkę. Przekładamy do dużej miski. Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę. Banana rozdrabniamy widelcem lub za pomocą blendera na papkę. Pozostałe składniki przekładamy do miski. Zagniatamy masę
rękami do momentu, aż wszystkie składniki się dobrze połączą. Masa będzie dość
klejąca.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy
formujemy kuleczki o średnicy około 4 cm. Przekładamy na blachę i spłaszczamy,
aby uzyskać kształt ciastka.
Najlepiej zmoczyć sobie nieco ręce. Masa będzie mniej
się kleiła.
Pieczemy około 15-17 minut w 160 stopniach, ciasteczka
mają mieć lekko złotawy kolor.
ale pyszności!!! <3
OdpowiedzUsuńciasteczka owsiane... chętnie bym jedno porwała... albo dwa! ;)
OdpowiedzUsuń