Ekstremalnie czekoladowe babeczki dla wszystkich czekoholików.
Dodatek kremu kokosowego idealnie komponuje się z czekoladą. Babeczki na pewno
przypadną do gustu miłośnikom batoników Bounty.
Mocno czekoladowe Cupcakes z kremem kokosowym
Składniki:
- 1/4 szklanki kakao
- 100 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- ½ szklanki maślanki
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1 jajko
Krem:
- 250 g mascarpone
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- 3 łyżki likieru kokosowego*
- 2-3 łyżki kremu kokosowego
- kilka kropel aromatu kokosowego (opcjonalnie)
- 2-3 łyżki cukru pudru**
* dostępny w supermarketach- jest to krem w stylu Nutelli,
możecie oczywiście go pominąć ale nadaje bardziej intensywnego smaku .
** w zależności czy używanie kremu kokosowego, który
nadaje już słodyczy, możecie dodać mniej lub więcej cukru
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę do muffinek
wykładamy papilotkami.
W misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę,
proszek do pieczenia, sodę, kakao, sól i cukier.
Czekoladę gorzką roztapiamy w kąpieli wodnej.
W drugiej misce mieszamy składniki mokre: maślankę,
olej, przestudzoną czekoladę, ekstrakt waniliowy i jajko.
Składniki mokre z suchymi łączymy za pomocą łyżki.
Czekoladę mleczną siekamy w kosteczkę i dodajemy do masy.
Papilotki wypełniamy ciastem do ¾ wysokości.
Pieczemy babeczki 20 minut.
W trakcie pieczenia przygotowujemy krem. Schłodzone mascarpone
miksujemy z kremem kokosowym, aromatem i wiórkami. Dodajemy likier i w razie konieczności
dosłodzenia cukier. Krem przekładamy do lodówki na około 40 minut.
Ostudzone babeczki dekorujemy kremem.
Piękne i pyszne ale roboty .
OdpowiedzUsuńRoboty dużo ale jeszcze motywacja potrzebna . Ciekawe dla kogo tak chcesz się męczyć . Zrobiłam pierwszy raz i ostatni bo nikt nie pochwalił .
OdpowiedzUsuń