środa, 3 września 2014

Curry z kurczakiem i batatami

Curry to idealna propozycja na szybki obiad który możemy przygotować nawet na kilka dni. Niezwykle proste, nieco egzotyczne i bardzo pyszne danie . 

Bataty osobiście uwielbiam, jest to niezwykłe połączenie ziemniaka i marchewki J Choć są dość trudno dostępne w polskich sklepach warto się rozejrzeć i skosztować.


Curry z kurczakiem i batatami




Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • ½ małej papryki zielonej
  • 1 średnia marchewka
  • 200-300 g batatów (użyłam 2 sztuki)
  • 200 ml mleka kokosowego
  • ½ papryczki chili (opcjonalnie)
  • 1 czerwona cebula
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1 ząbek czosnku
  • sok oraz skórka z ½  limonki
  • ½ łyżeczki trawy cytrynowej naturalnej lub w proszku (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 3-4 łyżki czerwonej pasty curry (w zależności od tego jak ostre intensywne danie chcemy uzyskać)
  • łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie jeśli sos wyjdzie za rzadki)
  • masło lub oliwa z oliwek do smażenia

Marynata:

  • sok z 1/2 limonki
  • 3 łyżeczki mieszanka przypraw garam masala (ja używam przyprawy Bombay Masala z Kotani)

Lub własna mieszanka przypraw:

  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • około 4 rozgniecione ziarna kolendry
  • 3 rozgniecione goździki
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie, gdyż pasta curry jest również ostra)


Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w dość dużą kostkę. Mieszamy wszystkie przyprawy do marynaty i przyprawiamy kurczaka. Pozostawiamy na 30 minut w lodówce. 

Bataty obieramy ze skóry. Cebulę, chilli, marchewkę, bataty i papryki kroimy w kosteczkę. Bataty najlepiej aby pokroić w około 1,5-2 cm kosteczkę, wtedy ugotują się szybciej.

Podsmażamy chwilę na maśle cebulkę. Czosnek siekamy w drobną kosteczkę i dodajemy do smażącej się cebuli.

Dodajemy paprykę, chili oraz marchewkę. Smażymy przez około 3 minuty. Warzywa przekładamy do miski. Na tej samej patelni rozgrzewamy jeszcze odrobinę oliwy i dodajemy zamarynowanego kurczaka wraz z resztą marynaty. Smażymy, aż kurczak się zarumieni.  Podsmażone warzywa i kurczaka przekładamy do większego garnka, Następnie dodajemy bataty, pomidory z puszki oraz trawę cytrynową. Dusimy przez około 10 minut.

W tym czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu.

Dolewamy mleko kokosowe oraz dodajemy przyprawę curry i pastę curry. Ilość pasty curry zależy od ostrości jaką chcecie uzyskać, im więcej tym danie bardziej ostre. Jeśli wolicie aby wasza potrawa była łagodna polecam dodać więcej przyprawy curry w proszku a mniej samej pasty.

Gotujemy danie na małym ogniu przez około 15 minut, aż sos się trochę zredukuję i bataty będą miękkie.
Jeśli sos nie będzie miał satysfakcjonującej konsystencji możemy dodać do niego odrobinę mąki.



Warzywa psiankowate 2014 Pora na pomidora!

2 komentarze:

  1. Ja robiłam curry z samego bakłażana, bez mięsa, było pyszne. Twoja wersja na pewno by bardziej smakowała mojemu mężowi ;) Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Curry ma chyba nieskończoną liczbę odmian. Dziękuję za dodanie Twojej wersji do akcji pomidorowej :)

    OdpowiedzUsuń