Bataty osobiście uwielbiam, jest to niezwykłe
połączenie ziemniaka i marchewki J Choć są dość trudno dostępne w polskich sklepach warto się rozejrzeć i
skosztować.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- ½ małej papryki zielonej
- 1 średnia marchewka
- 200-300 g batatów (użyłam 2 sztuki)
- 200 ml mleka kokosowego
- ½ papryczki chili (opcjonalnie)
- 1 czerwona cebula
- 400 g pomidorów z puszki
- 1 ząbek czosnku
- sok oraz skórka z ½ limonki
- ½ łyżeczki trawy cytrynowej naturalnej lub w proszku (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 3-4 łyżki czerwonej pasty curry (w zależności od tego jak ostre intensywne danie chcemy uzyskać)
- łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie jeśli sos wyjdzie za rzadki)
- masło lub oliwa z oliwek do smażenia
Marynata:
- sok z 1/2 limonki
- 3 łyżeczki mieszanka przypraw garam masala (ja używam przyprawy Bombay Masala z Kotani)
Lub własna mieszanka przypraw:
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- około 4 rozgniecione ziarna kolendry
- 3 rozgniecione goździki
- 1/3 łyżeczki imbiru
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie, gdyż pasta curry jest również ostra)
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w dość dużą kostkę. Mieszamy wszystkie
przyprawy do marynaty i przyprawiamy kurczaka. Pozostawiamy na 30 minut w
lodówce.
Bataty obieramy ze skóry. Cebulę, chilli, marchewkę,
bataty i papryki kroimy w kosteczkę. Bataty najlepiej aby pokroić w około 1,5-2
cm kosteczkę, wtedy ugotują się szybciej.
Podsmażamy chwilę na maśle cebulkę. Czosnek siekamy w
drobną kosteczkę i dodajemy do smażącej się cebuli.
Dodajemy paprykę, chili oraz marchewkę. Smażymy przez
około 3 minuty. Warzywa przekładamy do miski. Na tej samej patelni rozgrzewamy
jeszcze odrobinę oliwy i dodajemy zamarynowanego kurczaka wraz z resztą
marynaty. Smażymy, aż kurczak się zarumieni. Podsmażone warzywa i kurczaka przekładamy do
większego garnka, Następnie dodajemy bataty, pomidory z puszki oraz trawę
cytrynową. Dusimy przez około 10 minut.
W tym czasie gotujemy ryż według instrukcji na
opakowaniu.
Dolewamy mleko kokosowe oraz dodajemy przyprawę curry
i pastę curry. Ilość pasty curry zależy od ostrości jaką chcecie uzyskać, im
więcej tym danie bardziej ostre. Jeśli wolicie aby wasza potrawa była łagodna
polecam dodać więcej przyprawy curry w proszku a mniej samej pasty.
Gotujemy danie na małym ogniu przez około 15 minut, aż sos się trochę zredukuję i bataty będą miękkie.
Jeśli sos nie będzie miał satysfakcjonującej konsystencji możemy dodać do niego odrobinę mąki.
Ja robiłam curry z samego bakłażana, bez mięsa, było pyszne. Twoja wersja na pewno by bardziej smakowała mojemu mężowi ;) Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)
OdpowiedzUsuńCurry ma chyba nieskończoną liczbę odmian. Dziękuję za dodanie Twojej wersji do akcji pomidorowej :)
OdpowiedzUsuń