Makaron z kurczakiem i kurkami w sosie
śmietanowym
Składniki:
- 2 małe pojedyncze piersi z kurczaka lub 1 duża
- 250-300 g makaronu tagiatelle
- 150-200 g kurek
- 60 g startego parmezanu
- ½ papryczki chili
- 1 mała czerwona cebula
- około 7-8 suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 2 garści rukoli
- 250 ml śmietany 18%
- 2 jajka
- sól, pieprz
- bazylia, oregano, papryka słodka, tymianek, majeranek
- olej do smażenia lub masło
Przygotowanie:
Na początku musimy dobrze oczyścić
kurki. Jeśli wasze grzyby są dość mocno zabrudzone to najlepiej zalać je gorącą
wodą z solą. Pozostawić na chwilę aby cały brud opadł na dno. Pozostałe
zanieczyszczenia możecie jeszcze doczyścić pukając kurki zimną wodą.
Kurczaka kroimy w niewielką kostkę,
przyprawiamy bazylią, oregano, papryką słodką, tymiankiem i majerankiem.
Na patelni podsmażamy kurczaka. Odkładamy
na bok.
Cebulę, czosnek oraz papryczkę kroimy w
kosteczkę.
Rozpuszczamy małą łyżeczkę masła i
podsmażamy cebulę oraz czosnek, dodajemy kurki i nadal smażymy. Dodajemy
następnie pokrojone w kostkę suszone pomidorki oraz chili. Smażymy około 5
minut. Doprawiamy solą, pieprzem.
Makaron gotujemy al. dente w lekko osolonej
wodzie.
Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy
widelcem, jak na jajecznicę. Dodajemy śmietanę i parmezan, mieszamy
wszystko dokładnie. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylia oraz oregano.
Ugotowany makaron odcedzamy, przekładamy
z powrotem do garnka. Dodajemy do niego śmietanę i mieszamy intensywnie, cały
czas podgrzewając na małym ogniu. Sos powinien się zagęścić.
Dodajemy rukolę oraz składniki z patelni
do makaronu, wszystko dokładnie mieszamy. Od razu podajemy.
Pyszne . A ja do tej pory nie wiedziałam co z kurkami zrobić .
OdpowiedzUsuń