Mięciutkie
ciasteczka owsiane, marchewkę, którą dodaję często do tego typu ciastek
zastąpiłam jabłkiem. Ciasteczka wyszły bardzo
smaczne, smak jabłka idealnie komponuje się z kokosem i migdałami. Niestety nie dałam rady zrobić ładnych zdjęć, gdyż ciasteczka piekłam wieczorem i była to jedyna okazja na ich fotografowanie. Rano już zniknęły:)
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 1 jajko
- ¼ szklanki otrębów owsianych
- 1/2 szklanki kokosu
- 1/3 łyżeczki sody
- 2 łyżki miodu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 5 łyżek mąki (użyłam owsianej)
- 1 starte jabłko
- 1/3 szklanki płatków migdałowych
- 40 g roztopionego, ostudzonego masła
Przygotowanie:
Jabłko
ścieramy na tarce na grubych oczkach. Płatki migdałowe rozdrabniamy na nieco mniejsze kawałki.
Wszystkie suche składniki łączymy w misce . Dodajemy składniki mokre i wszystko dokładnie zagniatamy.
Wszystkie suche składniki łączymy w misce . Dodajemy składniki mokre i wszystko dokładnie zagniatamy.
Piekarnik
nagrzewamy do 170 stopni.
Blaszkę
wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki nakładamy porcje masy na papier
do pieczenia i formujemy płaskie ciasteczka. Między ciastkami powinno być około
1,5 cm przerwy.
wyglądają smacznie:)
OdpowiedzUsuńMoje uluniobione:)
OdpowiedzUsuńIle ml ma masło po rozpuszczeniu? :)
OdpowiedzUsuńSzczerze to nigdy nie zastanawiałam się nad tym:) Najłatwiej po prostu odkroić trochę mniej niż 1/4 kostki, w przypadku masła o wadze 200 g
Usuń