Tiramisu Cupcake
- 100 g miękkiego masła
- 100 g cukru trzcinowego
- 110 g mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 jajka
- 3 łyżki likieru Amaretto
- 1/3 szklanki mleka
- 300 ml śmietany kremówki (schłodzonej)
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromat waniliowy
- fix do śmietany
- 3 łyżki kakao
Krem II:
- 250 g. mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromat waniliowy
- 3 łyżki kakao
Przygotowanie:
Mąkę, proszek i sodę przesiewamy. Dodajemy kawę do
suchych składników.
Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier i
ponownie ucieramy. Jajka roztrzepujemy. Dodajemy do utartego masła jajka, mleko
oraz likier i wszystko razem miksujemy.
Mokre składniki mieszamy z suchymi za pomocą łyżki.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy
je ciastem.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25
minut, do tzw. suchego patyczka. Studzimy.
Przygotowujemy krem.
W wersji z bitą śmietaną, zaczynamy
od jej ubicia. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, ekstrakt oraz fix.
Jeśli wybieramy opcję z serkiem mascarpone, do po
prostu łączymy wszystkie składniki i ucieramy mikserem przez około 30 sekund,
do momentu połączenia się składników. Krem schładzamy przez około 30 minut w
lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz