Ps. Polecam Wam
Twaróg Delikatny z firmy President, obecnie mój faworyt jeśli chodzi o ser na
serniki.
Spód:
-
około 450 g ciastek digestive w czekoladzie
- 50 g masła
- 1 kg sera na serniki
- 250 g sera mascarpone
- ¾ szklanki drobnego cukru trzcinowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 5 jajek
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego
Wierzch:
- 150 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
- około 2 szklanki wiśni z kompotu
- 1 kieliszek wiśniówki
Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w
blenderze.
Tortownice o średnicy 23 cm lub średniej
wielkości blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasteczka łączymy z masłem i wykładamy nimi dokładnie dno
blaszki. Wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni.
Przygotowujemy masę serową. Sery przekładamy do
misy miksera. Miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy budyń, aromat i cukry.
Miksujemy. Na końcu dodajemy kolejno jajka, cały czas miksując. Mieszamy
wszystko do momentu, aż jajka połączą się dobrze z masą.
Masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Wkładamy do
piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150
stopni. Pieczemy około 80 minut.
Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku, następnie
wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Wiśnie dokładnie odsączamy i polewamy
wiśniówką. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
ale musi być pyszny:)
OdpowiedzUsuń