czwartek, 27 marca 2014

Sernik waniliowy z wiśniami w czekoladzie

Serniki chyba nigdy mi się nie znudzą. Uwielbiam je w każdej postaci. Za każdym razem kiedy piekę sernik staram się eksperymentować i wymyślić coś nowego. Tak właśnie powstało to ciasto. Uwielbiam wiśnie, więc sernik bardzo przypadł mi do gustu, jest pyszny, prosty i szybki w przygotowaniu.

Ps. Polecam Wam Twaróg Delikatny z firmy President, obecnie mój faworyt jeśli chodzi o ser na serniki.


Sernik waniliowy z wiśniami w czekoladzie




Składniki:

Spód:
  • około 450 g ciastek digestive w czekoladzie
  • 50 g masła
Masa serowa:
  • 1 kg sera na serniki
  • 250 g sera mascarpone
  • ¾ szklanki drobnego cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego
   Wierzch:
  • 150 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • około 2 szklanki wiśni z kompotu
  • 1 kieliszek wiśniówki

Przygotowanie:

Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w blenderze.
Tortownice o średnicy 23 cm lub średniej wielkości blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasteczka łączymy z masłem i wykładamy nimi dokładnie dno blaszki. Wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni.

Przygotowujemy masę serową. Sery przekładamy do misy miksera. Miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy budyń, aromat i cukry. Miksujemy. Na końcu dodajemy kolejno jajka, cały czas miksując. Mieszamy wszystko do momentu, aż jajka połączą się dobrze z masą.
Masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy około 80 minut.

Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku, następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Wiśnie dokładnie odsączamy i polewamy wiśniówką.  Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Schłodzony sernik posypujemy wiśniami i polewamy polewą. Ponownie wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę, aby wierzch zastygł.






1 komentarz: