Dziś kolejne danie z makaronem Chow Mein, tym
razem z mięsem mielonym. Trochę mniej standardowe połączenie, ale moim zdaniem
bardzo udane. Miła odmiana dla tradycyjnego kurczaka. Szybkie i aromatyczne
danie. Polecam!
Chow Main z mieloną wołowiną 5 smaków
Składniki:
- 200 g makaronu Chow Main
- 300 g mielonej wołowiny
- 2 łyżki oleju sezamowego
- olej do smażenia
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- łyżeczka przyprawy 5 smaków
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 czerwonej papryki
- 50 g pędów bambusa
- około 4-5 grzybów mun
- 1 mała marchewka
- garść mrożonej fasolki
- 1/2 papryczki chili
- 1/2 cebulki dymki (zielona część)
- 1/4 szklanki wywaru z kurczaka (rozpuszczam ½ kostki rosołku z kurczaka)
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- ½ łyżki octu ryżowego
- łyżeczka mąki kukurydzianej
Przygotowanie:
Grzyby mun zalewamy wrzącą wodą i moczymy około
15 minut.
Makaron przygotowujemy
zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kiedy będzie gotowy skrapiamy go odrobiną
oleju sezamowego.
Mięso mielone podsmażamy w woku przez około 10
minut. Kiedy będzie gotowe przyprawiamy sosami sojowymi i przyprawą 5 smaków,
czosnkiem granulowanym.
Papryczkę chilli drobno siekamy. Marchewkę i
paprykę kroimy w słupki, grzyby mun i pędy bambusa siekamy na drobniejsze
kawałki.
Dodajemy do woka z mięsem najpierw mrożoną
fasolkę. Smażymy przez 2-3 minuty. Następnie dorzucamy pozostałe warzywa, dalej
smażymy około 4 minuty, warzywa mają być chrupiące. Dymkę siekamy na około 0,5
centymetrowe kawałki.
Składniki sosu mieszamy
dokładnie.
Do woka wlewamy sos oraz przekładamy makaron.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Przed podaniem
posypujemy posiekanym szczypiorem z dymki.
Oj zjadłabym, wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuń